TOP

Schoenen-ABC: De materialen [deel 2]

Schoenen ontwerpen is een specialistische wereld waarin allerlei termen rondvliegen die niet iedereen kent. Veel komen vooral uit de Italiaanse taal, om de ambacht extra te benadrukken. Dit keer komen verschillende materialen aan bod: van Sabrota Leather tot vissenleer.

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, is de uitdrukking. Maar iedereen die schoenen wil maken, komt voor  een grote uitdaging te staan. Het vak is niet alleen lastig omdat je 3D moet ontwerpen, maar ook omdat er veel woorden gebruikt worden die we in de normale Nederlandse taal niet gewend zijn. Schoenvisie zet een aantal interessante woorden op een rijtje. Dit keer deel 2 van de vele materialen die we kennen.

Lakleer

Voor het creëren van lakleer wordt fijn generfd leer behandeld met polyurethaan. Hierdoor krijgt het leder een glanzende uitstraling.

Nappa Leer

Nappa leer wordt normaal gesproken gemaakt van huiden van lammetjes of schapen. Het is volledig doorgeverfd (aan beide kanten dezelfde kleur), staat bekend om zijn zachtheid en duurzaamheid en is goed bestand tegen beschadigingen. Natuurlijk gelooid nappa is meestal niet gekleurd aan de rugzijde. Emanuel Manasse vond in 1875 het leer uit toen hij bij de Sawyer Tanning Company in Napa (Californië) werkte – vandaar dus ook de naam.

Nubuck

Nubuck leer wordt aan de bovenkant licht geschaafd om het een fluweelachtige en zachte uitstraling te geven. Het ziet eruit als suède, maar is steviger en de structuur is fijner omdat de natuurlijke nerf behouden is. Een nadeel is wel dat er snel vuil in trekt.

Sabrota leer

Dit kalfsleer wordt lang gekneed waardoor het een bobbelige structuur krijgt. Het leder ziet er hierdoor levendiger uit en krijgt een vintage uitstraling.

Suède

Suède is de binnenkant van het leer wat zacht aanvoelt. De stof trekt snel vuil aan, maar kan niet gewassen worden. Het moet met een suèdereiniger schoon gemaakt worden wat echter wel zorgt voor snellere slijtage. De naam komt van het Franse ‘Gants de Suède’, of ook wel ‘Zweedse handschoenen’.

Volle nerf leer

Bij deze huiden zijn alleen de haren verwijderd waardoor de natuurlijke nerf onveranderd blijft.

Vachetta

Vachetta is onbewerkt Italiaans leer zat zich kenmerkt door zijn zachte en soepele karakter.

Vissenleer

De laatste tijd wordt er steeds meer gebruik gemaakt van vissenleer. Dit leder is een bijproduct van de visvangst waardoor het ook goed is voor het milieu. Het materiaal lijkt op reptielenleer, maar is veel zachter en fijner. Het looien van de huiden is een intensief proces dat veel handwerk vraagt en het vissenleer kostbaar maakt.

Lees ook:

Schoenen-ABC: De basics
Schoenen-ABC: De modellen [deel 1]
Schoenen-ABC: De modellen [deel 2]
Schoenen-ABC: De materialen [deel1]