TOP

Schoenen-ABC: De materialen [deel 1]

Schoenen ontwerpen is een specialistische wereld waarin allerlei termen rondvliegen die niet iedereen kent. Veel komen vooral uit de Italiaanse taal, om de ambacht extra te benadrukken. Dit keer komen verschillende materialen aan bod: van Cusna Pesante Graffiato tot Burnished Leather.

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, is de uitdrukking. Maar iedereen die schoenen wil maken, komt voor een grote uitdaging te staan. Het vak is niet alleen lastig omdat je 3D moet ontwerpen, maar ook omdat er veel woorden gebruikt worden die we in de normale Nederlandse taal niet gewend zijn. Schoenvisie zet een aantal interessante woorden op een rijtje. Dit keer deel 1 van de vele materialen die we kennen.

Bizon leer

Bizonleer kent veel overeenkomsten met koeienleer. Het heeft dezelfde stevigheid en levensduur. De textuur is echter anders. De huid van een bizon heeft een iets dikkere korrel en beschikt over een natuurlijk patroon dat niet te zien is bij koeienleer.

Cusna Pesante Graffiato

Bij Cusna Pesante Graffiato wordt het leer heel voorzichtig ingesneden met een kruis/ruit effect. Graffiato betekent dan ook in het Italiaans ‘bekrast’.

Gecorrigeerd nerfleer / Corrected Grain Leather

Bij gecorrigeerd neefleer wordt de buitenste laag van het leder geschuurd en gepolijst zodat er geen imperfecties meer op zitten. Het gelijkmatige oppervlak wordt hierna vaak gekleurd of van een synthetische laag voorzien.

Geglansd leer / Burnished Leather

Het oppervlak van geglansd leer – of ook wel burnished leather – wordt op een bepaalde manier gepolijst waardoor het een oude en antieke uitstraling krijgt. Er worde hiervoor wat lichtere tinten tegen iets donkere afgezet zodat er ‘schaduwen’ ontstaan.

Geitenleer

Het vel van een geit heeft een fijne nerf en is zachter en soepeler dan koeienleer. Het is een duurzaam materiaal dat met de jaren alleen maar mooier wordt.

Hertenleer

Hertenleer is erg duurzaam en soepel en wordt steeds zachter als het vaker gedragen wordt. Het materiaal heeft dezelfde stevigheid en levensduur als koeienleer, maar is zachter en heeft een elegantere uitstraling.

Kalfsleer

De huid van een kalf hoort bij van de crème de la crème als je praat over leer. Kalfsleer heeft een fijne nerf, is enorm soepel en is veelzijdig. Door de fijne structuur en het fluweelachtige suèdegevoel is het goed geschikt voor elegante schoenen.

Koeienleder

Koeienleer is de meest voorkomende leersoort omdat er veel beschikbaar van is en het niet al te prijzig is. Het is erg sterk, gaat lang mee en is bestand tegen water. Door de stijve structuur kan het echter wel wat langer duren voordat het ingelopen is.

Lees ook:
Schoenen-ABC: De basics
Schoenen-ABC: De modellen [deel 1]
Schoenen-ABC: De modellen [deel 2]