TOP

Relace introduceert duurzame veters van petflessen

Duurzame veters van eigen bodem. Dat is in een notendop het concept van het nieuwe Nederlandse vetermerk Relace, dat sneaker- en sportveters maakt van gerecyclede petflessen.

Relace is opgericht door ondernemers Michael Colthoff en Niels de Regt, die van de veter een ‘persoonlijk en stijlvol modeaccessoire’ willen maken. “In plaats van het gebruiksvoorwerp dat het nu is”, stellen ze in een persbericht.

Duurzaamheid is een belangrijke pijler. “Voor schoenfabrikanten over de hele wereld geldt dat de veter letterlijk en figuurlijk als het sluitstuk van de schoen wordt beschouwd”, zegt Colthoff. “Er wordt dus op beknibbeld, wat resulteert in veters die worden geproduceerd in lagelonenlanden, van middelmatige tot slechte kwaliteit zijn en van niet-gerecyclede materialen worden gemaakt. Wat ergens heel opmerkelijk is, want de trend om alle andere onderdelen van de schoen zo mooi mogelijk en vaak ook duurzaam te maken, is al een tijdje in opmars.”

“Daar ligt dus een kans die wij met beide handen aangrijpen”, vult De Regt aan. “Met Relace bieden we sneaker- en sportveters aan van hoge kwaliteit en met een luxe uitstraling, die in Nederland worden geproduceerd en volledig zijn gemaakt van gerecyclede petflesjes.”

Sokken, riemen en nu ook veters

De ondernemers vonden inspiratie bij productgroepen als sokken, riemen en armbandjes, die dezelfde transitie hebben doorgemaakt. Aan dit rijtje kunnen nu dus de veters van Relace worden toegevoegd, die verkrijgbaar zijn in elf verschillende designs. Op korte termijn worden ook ‘dress veters’ geïntroduceerd voor de (zakelijke) veterschoenen. De bedoeling is om het assortiment vervolgens nog verder uit te breiden.

De veters kosten € 8,99 per paar en worden verkocht via de eigen webshop. Naast de verkoop via de webshop streeft Relace ernaar om de producten ook zo snel mogelijk beschikbaar te hebben voor de wholesale. “We zoeken de samenwerking met fysieke winkels die passen bij onze kernwaarden.”

Beeld: Relace