TOP

“Positieve stemming op Lineapelle”

De halfjaarlijkse leerbeurs Lineapelle vond van 12 tot en met 14 oktober 2010 plaats in Bologna. Volgens Footwear News spraken veel leerleveranciers openhartig over de gevolgen van de economische crisis. Maar ze benadrukten dat het momenteel weer beter gaat.

“Over het algemeen heeft Europa een zware tijd gehad, maar we merken dat de orders uit China weer duidelijk toenemen,” zei Marco Borroni, manager bij Monfrini Pellami, een leerbedrijf uit Milaan, dat al meer dan honderd jaar bestaat.

Nikos Tsapas van Manipel is het hem eens: “De Chinese bedrijven zoeken in Italië naar meer verfijnde leersoorten. En hoewel het duurder is, moeten Chinese bedrijven een bepaald kwaliteitsniveau garanderen aan haar groeiende aantal klanten in het buitenland.”

Positieve resultaten
De schoenindustrie boekte wereldwijd positieve resultaten in het derde kwartaal van 2010. De export van Italië lag boven het gemiddelde, zowel in de lederwaren als de kleding, meldt Unic, de Italiaanse looiersvereniging.

In de eerste helft van dit jaar groeide de Italiaanse export met 34,3 procent, in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden, dankzij een toename van 48 procent in de uitvoer naar China. Dit betekent een stijging van 11 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2009. Volgens Unic daalde de export van Italiaans leer toen met 20 procent.

Amerikaanse markt
Na een lange periode van aanhoudende daling, neemt de Italiaanse leerexport naar de Verenigde Staten eindelijk weer toe.

Massimo Verri, verkoopdirecteur van Faggioli srl., zegt echter dat de Verenigde Staten voor nieuwkomers een harde markt blijft. “Het is een kwestie van kosten. Veel luxe modebedrijven komen uit Europa, en de vraag naar kwaliteitsleer is in Amerika is niet zo groot.”