TOP

Portugal presteert beter dan Italië en Spanje

De schoenenexport uit Portugal groeide in 2012 met 4,5 procent, goed voor 71 miljoen paar schoenen en meer dan 1,6 miljard euro. Daarmee presteert het land beter dan Italië en Spanje.

APICCAPS, de Portugese schoenenbranchevereniging, bericht dat de exportstijging in Spanje en Italië respectievelijk 0,4 en 2,9 procent bedroeg.

Europa
De twee grootste exportmarkten voor de Portugese schoenenindustrie zijn Frankrijk en Duitsland, waar een stijging van 4,8 en 3,2 procent plaatsvond. Daarentegen kromp de export naar Nederland met 7 procent, naar Spanje met 7,2 procent en naar Engeland met 1,7 procent.

111 procent stijging
Buiten de Europese Unie steeg de export fors, in totaal met 33 procent. Vooral in Rusland en de Verenigde Staten groeide de afzetmarkt flink; verkopen stegen met respectievelijk 42 en 50 procent. Japan spande de kroon, waar 111 procent meer schoenen verder verkocht dan het jaar ervoor.

Handen tekort
Door de slechte economische situatie in Portugal en daardoor lagere vraag, daalde de import van schoenen met 21 procent, waardoor de eigen handelspositie versterkt werd. Ondanks de hoge algemene werkeloosheid in Portugal, komen schoenfabrikanten nog steeds handen tekort.