TOP

Pilot 24-uurs economie in Amsterdam geen succes

De 24-uurs pilot voor winkelen in Arena Poort in Amsterdam Zuidoost slaat niet aan bij de winkeliers. Nog niet één van de winkels heeft een vergunning voor flexibele openingstijden.

De pilot waarbij de winkeliers worden gestimuleerd flexibele openingstijden te hanteren slaat niet aan. Sinds de start van het project op 1 januari 2013 heeft het Amsterdamse stadsdeel nog bijna geen aanvragen gehad voor een vergunning. De aanvragen die wel binnenkwamen voldeden niet aan de eisen.

Niet rendabel
Voor winkeliers zouden de extra kosten voor bijvoorbeeld personeel en de veiligheid in de Arena Poort een groot bezwaar zijn. De ondernemers moeten namelijk zelf de kosten betalen van extra beveiliging ’s nachts.

“De personeelskosten zijn ’s nachts veel hoger en ik denk niet dat de omzet dusdanig is dat het rendabel is”, zegt Muus Beets van Meester Eetsalon en Slagerij eerder in Metro. Veel andere winkeliers in het winkelgebied delen deze mening.

Stimuleren van winkeliers
Het stadsdeel onderzoekt nu hoe zij de winkeliers toch kunnen stimuleren om gezamenlijk buiten de gebruikelijke winkeltijden open te gaan op van te voren afgesproken tijden. “Bijvoorbeeld na grote evenementen, zoals de concerten van De Toppers in de Amsterdam Arena”, zegt Widad Habbani van stadsdeel Zuidoost. “Dan komt er veel winkelend publiek.”

Pilot Amsterdam-Zuid
Een soortgelijke zelfde pilot in de P.C. Hooftstraat, Van Baerlestraat en de Beethovenstraat is ook geen succes. Het doel is juist om de plaatselijke economie te stimuleren, maar de winkeliers laten weten dat flexibele openingstijden daar niet voor zorgt.

“Het betekent enkel hoge kosten en weinig aanloop voor ze”, aldus Eric Griffioen, winkelstraatmanager van de P.C.Hooftstraat. “We proberen nu ondernemers zover te krijgen om op koopavonden open te zijn, maar dat is al moeilijk.”