TOP

Peter Kaiser start insolventieprocedure voor herstructurering

Peter Kaiser Schuhfabrik GmbH heeft op maandag 14 september een aanvraag ingediend bij de rechtbank van Pirmasens (Duitsland) voor een zogenaamde Schutzschirmverfahren, een insolventieprocedure die ondernemingen de mogelijkheid tot herstructurering biedt.

Het doel is om Peter Kaiser te reorganiseren, benadrukken advocaten Martin Mucha en Hans Konrad Schenk van advocatenbureau Grub Brugger in een persbericht. “De bedrijfsactiviteiten gaan zonder beperkingen door, ondanks de juridische herstructureringsprocedures die zijn gestart.” Het gaat om een reorganisatie in eigen beheer (zelfadministratie), waarbij de salarissen van de werknemers tot eind november zijn verzekerd. Op het hoofdkantoor en de fabriek in Pirmasens (foto) werken ongeveer 200 mensen, in de volledige groep zo’n 650.

Direct gevolg van corona

De insolventieprocedure is een direct gevolg van de coronacrisis. De lockdown en de daaropvolgende terughoudendheid van de consument om te kopen, leiden tot een ‘aanzienlijke’ omzetdaling bij de Duitse schoenenfabrikant. Peter Kaiser Retail, waaronder de eigen brandstores en webshop vallen, en de activiteiten van de tweede fabriek in het Portugese Felgueiras, vallen buiten de insolventieprocedure.

Ruimte voor een oplossing

Het Duitse insolventierecht staat zelfadministratie toe in gevallen waarin bedrijven bij financiële problemen in een vroeg stadium optreden en er ‘voldoende manoeuvreerruimte’ is om een oplossing te vinden. Beide zouden bij Peter Kaiser het geval zijn. Bij een dergelijke procedure staat het uitvoerend management onder toezicht van een door de rechter aangewezen toezichthouder, in dit geval juridisch adviseur Günter Staab van advocatenbureau Staab & Kollegen, die de belangen van de schuldeisers behartigt.

Moeilijke stap

“We betreuren het ten zeerste dat we deze moeilijke stap hebben moeten zetten”, laat Stefan Frank, die samen met Manfred Klumpp de directie van Peter Kaiser vormt, in een reactie weten. “Peter Kaiser was succesvol, tot de lockdown niet alleen de productie in Duitsland en Portugal lamlegde, maar vooral ook de verkoop via de fysieke detailhandel tot stilstand bracht.” Het Duitse schoenenbedrijf verkoopt ook online, maar de internetverkopen waren volgens Frank te laag om de terugval te kunnen opvangen. “Zelfs na de lockdown herstelden de omzetten in de fysieke winkelstraat zich slechts gedeeltelijk, als gevolg van de verminderde bezoekersaantallen en het dalende consumentenvertrouwen.”

Groot marktpotentieel

Advocaat Martin Mucha ziet nog volop kansen voor het schoenenmerk. “Peter Kaiser is een bekend en geliefd merk voor hoogwaardige vrouwenschoenen en -accessoires. Ik zie groot marktpotentieel voor het bedrijf en vind het realistisch om het bedrijf te reorganiseren en op lange termijn weer stabiel te maken.”


Over Peter Kaiser

Peter Kaiser Schuhfabrik GmbH werd opgericht in 1838. Het bedrijf produceert vrouwenschoenen en -handtassen in de eigen fabrieken in Pirmasens (Duitsland) en Felgueiras (Portugal). Ongeveer 50 procent van de circa 750.000 paar schoenen die hier jaarlijks worden gemaakt, wordt geëxporteerd. Vorig jaar bedroeg de omzet 48 miljoen euro.

Beeld: Peter Kaiser