TOP

Pas op: vals geld in omloop [met checklist] *

Winkeliers in Gelderland, Overijssel en Nijmegen moeten alert zijn op vals geld. In die regio zijn namelijk nepbiljetten in omloop. “Hoe groot het probleem is weten we niet”, zegt een politiewoordvoerder, “maar blijf de biljetten controleren en doe aangifte als je het in handen krijgt.”

De waarschuwing van de politie dat er valse eurobiljetten in omloop zijn in Gelderland, Overijssel en Nijmegen, volgt op de aanhouding van een groep jongeren begin april. Deze jongens tussen de 15 en 21 jaar oud worden verdacht vals geld te hebben uitgegeven, en een deel zou hebben gehandeld in nepbiljetten, meldt omroep Gelderland

 

De aangehouden verdachten komen uit Nijkerkerveen, Hoevelaken en Amersfoort. De politie heeft voor 700 euro aan vals geld in beslag genomen. De jongens kregen de biljetten van een andere partij, maar volgens de politie waren ze ook van plan het zelf te gaan maken. Het gaat vooral om coupures van 20 en 50 euro. 

 

Probleem

 

Hoe groot het probleem is, kan woordvoerder Simen Klok van politieregio Oost-Nederland niet zeggen. Wel duikt er nog steeds geld op, zegt hij. “Gisteren nog, toen een agent toevallig in zijn privétijd een koelkast kocht en vals geld in handen kreeg.” Onlangs werd er nog met vals geld betaald in een ijssalon in Doetichem en volgens Klok ook bij een winkel in Genemuiden.

 

Klok benadrukt dat winkeliers hun biljetten goed moeten blijven controleren. “En melding maken of aangifte doen als ze vals geld in handen hebben. Want hoe meer informatie we kunnen verzamelen, hoe beter we een beeld krijgen van hoeveel geld er in omloop is en er vervolgens actie op ondernemen.” De politiewoordvoerder wijst erop dat mensen het nepgeld de komende twee weken nog straffeloos kunnen inleveren. 

 

‘Heel vervelend’

 

De Nederlandse Bank (DNB) zegt in een reactie dat de omvang van al het valse geld dat in omloop is ‘relatief klein’ is. Woordvoerder Martijn Pols: “Het gaat om enkele tienduizend valse coupures per jaar die worden onderschept op twee miljard controles. De kans dat je vals geld aantreft, is naar verhouding wel klein. Maar voor winkeliers is het heel vervelend. Want een vals biljet in je kassa, betekent dat je dat geld kwijt bent.”

 

De DNB neemt verschillende maatregelen om vals geld uit omloop te halen. Pols: “We voeren een doorlopende strijd tegen vervalsing, zoals het vervangen van versleten biljetten en door nieuwe versies van biljetten in omloop te brengen, zoals al met het vijf en tien eurobiljet is gebeurd. Het nieuwe biljet van twintig zal vanaf eind dit jaar geleidelijk in omloop worden gebracht.”

 

Daarnaast benadrukt ook Pols dat winkeliers zelf goed hun biljetten moeten blijven checken. Dat kan met speciale scanapparatuur of met behulp van hun tips op de speciale site ‘Echt of vals’. Ook lanceerde de DNB onlangs een speciale app waarmee biljetten kunnen worden ingescand en gecontroleerd, ook door particulieren.

 

 

Dit zijn de kenmerken van een echt biljet:

 

1. Voelbare inkt

 

Ga met je vinger over de voorkant van het biljet. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar. Je kunt de inkt voelen door met je nagel over de letters op de regel met @BCE ECB te krassen. De inkt is ook voelbaar in het rechthoekige raster met ribbels rechts van deze letters. De voorkant van het nieuwe EUR 5-biljet uit de Europa-serie is langs de linker- en rechterrand voorzien van een rij korte ribbels die zijn gedrukt met voelbare inkt.

 

2. Watermerk

 

Houd het biljet tegen het licht. Er moet dan een deel van een gebouw en een waardecijfer zichtbaar worden. Het waardecijfer onder het gebouw hoort lichter te zijn dan de lichtste delen van het gebouw. Het watermerk hoort in het papier te zitten en mag er niet op gedrukt zijn. Als je een biljet op een donkere ondergrond legt, hoort het watermerk, en vooral het waardecijfer, donkerder te worden.

 

3. Van kleur veranderend cijfer

 

Kijk naar de achterkant van het biljet en kantel het biljet. De kleur van het cijfer hoort te veranderen van paars naar olijfgroen of bruin.

 

4. Hologram

 

Kantel het biljet en kijk naar de zilverkleurig vierkant hologram. In het hologram zijn de waarde van het biljet en het euroteken te zien. Ook moet er een regenboogeffect te zien zijn van verschillende kleuren die vloeiend in elkaar overlopen.

 

bron: www.echtofvals.nl