TOP

Oud-schoenenondernemer Berry Engelen (59) plotseling overleden

Ondernemer Berry Engelen is vorige week dinsdag plotseling overleden. Hij was 59 jaar. Engelen is in de branche vooral bekend als voormalig directeur van Engelen Schoenen, en zette zich na zijn vertrek uit de schoenenbusiness actief in voor bruisende en leefbare binnensteden.

Foto: Mike Labrum via Unsplash

“Met volle teugen genoot hij van het leven en hij was begaan met alle mensen om hem heen. Zijn interesses waren breed en hij was toegewijd aan vele goede zaken”, schrijft zijn familie. “We zullen je ontzettend missen.” Berry Engelen overleed op dinsdag 23 november onverwacht, op 59-jarige leeftijd. Hij werd onwel op station Nijmegen, waar hij de trein wilde pakken. Reanimatiepogingen van de hulpdiensten haalden volgens De Stentor niets meer uit.

Bekende naam

Berry Engelen was een bekende naam in de branche. Hij gaf bijna 25 jaar leiding aan schoenenketen Engelen, een familiebedrijf dat sinds 1904 bestond. In die periode was hij ook lid van de adviesraad van retailserviceorganisatie ANWR-Garant. Zijn vader Theo sr. had meerdere schoenenzaken in Zutphen. Engelen breidde de onderneming met zijn twee broers als volgende generatie verder uit met winkels in onder meer Amersfoort, Deventer, Doetinchem, Zutphen en Zwolle. In 2018 ging hij uit de zaak. Engelen Schoenen bestaat inmiddels niet meer; de keten ging in 2020 failliet.

Hart voor de binnensteden

Naast de schoenenretail hield Engelen zich met vastgoed bezig in onder meer Deventer en Zutphen, twee steden die hem nauw aan het hart lagen. Hij was ook zeer betrokken bij Doetinchem. Volgens zijn broer Theo ‘keek hij daarbij verder dan zijn eigen activiteiten’ en zette hij zich actief in voor de detailhandel en de leefbaarheid van binnensteden. Zo stond hij aan de basis van het huidige binnenstadmanagement van Zutphen. Kennis die hij graag overdroeg; naast zijn andere activiteiten was hij als docent en onderzoeker aan de hogescholen Saxion (Deventer en Enschede) en HAN (Arnhem en Nijmegen) verbonden. Daarover zegt zijn broer Theo tegen De Stentor: “Hij had er plezier in als hij jonge mensen kon helpen.”