TOP

Opvallend: ondanks de coronacrisis neemt de winkelleegstand af

Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de retail de afgelopen twee jaar veroorzaakte, is de leegstand in 2021 fors gedaald.

Foto: Schoenvisie

De winkelleegstand daalde van 7,5 procent aan het begin van 2021 tot 6,8 procent aan het eind van dat jaar. Dat meldt databureau Locatus. Het gaat om een afname van bijna 1800 lege panden (1.756 om precies te zijn), van 16.335 naar 14.579 locaties.

Bijzondere ontwikkeling

Gezien de situatie van de afgelopen twee jaar is dat bijzonder, vindt directeur onderzoek Gertjan Slob. “Maandenlange sluitingen hebben een zware wissel getrokken op de detailhandel en doen dat nu nog steeds. Natuurlijk bieden de steunmaatregelen voor veel ondernemers een al dan niet tijdelijke reddingsboei, maar het gaat zeker niet goed in de retail.” De verklaring is volgens Slob dan ook ‘zeker niet’ in een opbloeiende retailsector te zoeken. “Integendeel.”

Tweeduizend panden minder

De reden voor de daling is dat een nog groter aantal panden, bijna tweeduizend, het afgelopen jaar uit de voorraad is onttrokken. “Een ongekend groot aantal”, stelt Slob. “Het is in veel gevallen niet te achterhalen wat de nieuwe functie van een pand is, maar in de meeste gevallen zal dat een woning zijn. Dat lijkt dan ook de voornaamste verklaring voor de afnemende leegstand: de overspannen woningmarkt.”