TOP

Openingstijden: wat willen consumenten?*

Koopavonden zijn steeds minder populair. Utrecht overweegt ze zelfs af te schaffen. Brancheorganisatie Inretail onderzocht wat consumenten dan wel willen. De conclusies op een rij.

Koopavonden in Utrecht zijn doorgaans rustig. Té rustig vindt het Centrum Management Utrecht (CMU). Het bestuur denkt daarom na over andere winkeltijden en stelt hier het komend jaar een onderzoek naar in.

Voorzitter Jacques Blommendaal zegt in het Algemeen Dagblad: “We zien dat het op donderdagavond rustiger is en de vraag naar de zondag verschuift. Winkels die op de andere dagen open zijn tot 19.00 uur in plaats van tot 18.00 uur, zijn daar tevreden over. Misschien moeten we daar meer naar kijken in plaats van naar de donderdagavond.”

Bezoekers koopavond dalen

De koopavond staat al langer ter discussie. Bureau City Traffic berekende dat het aantal bezoekers van de koopavond de afgelopen drie jaar met gemiddeld 30 procent is gedaald. Utrecht kwam in dat onderzoek als sterkste daler naar voren. De koopzondag, twee jaar geleden ingesteld nadat de inwoners van de stad hierover mochten stemmen, is veel populairder. 

Brancheorganisatie INretail publiceert vandaag deel twee van een onderzoek naar winkelgedrag. In samenwerking met marktonderzoeksbureau I&O Research zijn 1500 mensen ondervraagd. Doel van het onderzoek is retailers handvatten geven om beter te kunnen inspelen op de behoefte van de consument.

Langer open

Inretail schrijft dat twee op de drie Nederlanders de doordeweekse dag als het moment noemt om kleding of schoenen te kopen. Zaterdag komt op nummer twee. Opvallend is dat de koopavond (13 procent) en koopzondag (11 procent) minder populair zijn dan de rest van de week. Al willen met name mensen in steden en grootstedelijk gebied wel elke zondag kunnen winkelen.

In grotere steden is de animo voor ruimere opening in de avonden en op feestdagen dan ook groter dan elders. Mensen zien winkels het liefst langer, tot negen uur ’s avonds, open en op vrijdag en zaterdag. Dit geldt in mindere mate voor donderdag en zondag. 

Er zijn niet alleen verschillen tussen steden maar ook tussen mensen die meer en mensen die minder dan 32 uur per week werken. Voor mensen die vier dagen werken is doordeweeks shoppen in 83 procent van de gevallen een optie.

De mensen die op werkdagen winkelen kiezen hiervoor omdat het minder druk is in de winkel (46 procent), het rustiger is in het winkelgebied (59 procent) en er meer persoonlijke aandacht is in de winkels (17 procent). Mensen die op zaterdag de stad in gaan, doen dit vaker dan doordeweekse winkelaars voor de sfeer.

Zondag sluiten

Als het gaat over gewenste openingstijden dan wil één op de drie ondervraagden de winkels tot 19 uur open. Interessant is de vraag wanneer winkels dicht zouden kunnen in het hypothetische geval dat ze maximaal 40 uur per week open mochten zijn.

In dat geval worden vooral zondag (65 procent) en maandag (38 procent) als dagen genoemd waarop winkels mogen sluiten. Andere dagen worden zo goed als niet overwogen als sluitingsdag.