TOP

Onvrede over ‘oneerlijke’ belastingvoordelen internetbedrijven, eerste poging tot regulatie strandt

Internationale webreuzen als Amazon betalen in Europa gemiddeld de helft minder belasting dan ‘gewone’ bedrijven. In een brandbrief roept Eric van Rosmalen (Interfashion) op tot verandering. “Anders wordt de fysieke detailhandel volledig uitgehold.” Een eerste poging tot regulatie op Europees niveau leek afgelopen weekend echter te stranden.

“Met de opkomst van internationaal opererende webshops als Zalando – de ‘online only’-spelers – heeft de fysieke detailhandel een enorme dreun gekregen. Dat heeft zich geuit in een golf aan faillissementen”, schrijft Eric van Rosmalen van agentuur Interfashion (o.a. Enrico R, Maypol en Karmine) in de eerste van twee brandbrieven die hij op respectievelijk 19 en 28 april 2018 naar circa 450 mode- en schoenenondernemers stuurde. “De aardbeving heeft al plaats gevonden, nu wachten we aan de kust op de ‘tsunami’ die hier onvermijdelijk op zal volgen. Want als de dijken niet worden verhoogd, zullen velen het niet overleven.”

Belastingvoordelen

Van Rosmalen doelt onder meer op de ‘verouderde’ fiscale wetgeving. Nationale belastingstelsels zijn niet ingericht op bedrijven die globaal en via het internet opereren; ze zijn ontworpen op fysieke vertegenwoordiging binnen de landsgrenzen. Daarbij profiteren internetbedrijven van belastingvoordelen. Een ‘gewone’ onderneming – dat wil zeggen: een bedrijf dat met gebouwen en personeel in een land gevestigd is – betaalt volgens cijfers van de Europese Commissie 23,3 procent belasting, een digitaal bedrijf 9,5 procent. Kortom: met een hoofdkantoor op een strategische locatie hoeven grote internet-multinationals in de Europese Unie nauwelijks belasting af te dragen. Dat terwijl er de laatste jaren enorm veel veranderd is. Negen van de twintig grootste bedrijven wereldwijd zijn internetgiganten, waar dat er tien jaar geleden nog maar één van de twintig was.

‘Oneerlijke concurrentie’

“Dat steekt de detaillist enorm”, schrijft Van Rosmalen. “Het is oneerlijke concurrentie. Ook nationale ketens met fysieke winkels en webshops beklagen zich hier terecht over.” Volgens de ondernemer verzaakt de overheid ‘de detailhandel in bescherming te nemen of toch minstens gelijkwaardig te behandelen’. “Terwijl ze die toch zelf de banenmotor van de economie noemen. Uiteindelijk zal dit leiden tot het uithollen van ons economische systeem en zelfs ten koste gaan van de welvaart, omdat de bestedingen voor een steeds groter deel buiten Nederland en Europa terecht gaan komen. Daardoor loopt de schatkist vele miljarden aan belastinggeld mis, en dat zal alleen maar verder toenemen als er niets ondernomen gaat worden.” De Europese Commissie laat in een persbericht weten die zorgen te delen. “De uitdaging is om de trend optimaal te benutten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat digitale bedrijven hun ‘fair share’ aan belastingen betalen. Doen ze dat niet, dan lopen de overheidsfinanciën van de EU-lidstaten concreet gevaar.”

Nieuw voorstel

In maart kwam de Commissie met een voorstel voor een nieuwe standaard. Ten eerste wilde ze de vennootschapsbelastingregels hervormen, zodat winsten worden geregistreerd en belast daar waar sprake is van een ‘aanzienlijke interactie tussen bedrijf en gebruiker via de digitale kanalen’ – de langetermijnoplossing waar de Commissie de voorkeur aan geeft. Het tweede voorstel behelsde een voorlopige belasting, die ervoor kan zorgen dat activiteiten die momenteel niet worden belast onmiddellijk inkomsten voor de lidstaten gaan genereren.

Grote weerstand

De kans dat deze ‘digitaks’ er daadwerkelijk komt, is dit weekend tijdens een bijeenkomst van de Europese ministers van financiën in Sofia echter flink geslonken, melden verschillende media, waaronder de Volkskrant en Trouw. Zeker acht landen, waaronder het bij buitenlandse bedrijven populaire Luxemburg en Ierland, verzetten zich tegen het voorstel, terwijl invoering instemmen van alle lidstaten vereist.

De volledige brief van Eric van Rosmalen is op onze Facebook-pagina te lezen.

Foto: www.pixabay.com/stevepb