TOP

Onrust bij warenhuisketen V&D*

Om de kosten te reduceren, moeten werknemers van V&D salaris inleveren. Het gaat om ‘een structurele bijdrage van 5,8 procent’. In Amsterdam worden daarnaast vijftig banen geschrapt. Er zijn al langer geruchten dat het niet goed gaat met de warenhuisketen.

De arbeidsplaatsen zullen verdwijnen op het service center in Amsterdam. De maatregelen zouden volgens het concern nodig zijn om “te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt”.

Het bedrijf wil ook arbeidsvoorwaarden versoberen. De ondernemingsraad en vakbonden zijn hierover geïnformeerd. Volgens woordvoerder Inge van Langelaar hebben de maatregelen niet voor onrust gezorgd onder werknemers: “Ze zijn wel begripvol.”

Tien jaar verlies

“We herstructureren de organisatie en moeten structureel ons kostenniveau verlagen om zo te concurreren in steeds sneller veranderende retailmarkt. We hebben bijdragen van al onze stakeholders nodig – waaronder medewerkers en verhuurders – om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen en blijvende steun van onze aandeelhouder en banken te ontvangen.”

Er zijn al langer geruchten dat het erg slecht gaat met V&D. Het bedrijf maakt al tien jaar verlies. In 2013 bedroeg het nettoverlies 42 miljoen euro bij een omzet van 619 miljoen euro. Cijfers over 2014 zijn nog niet beschikbaar. 

V&D niet mee met tijd

Begin januari schreef De Financiële Telegraaf  (DFT) dat de V&D zich opmaken voor een zeer lastig jaar. De krant citeert marktkenners die zeggen dat het niet anders kan dat er klappen vallen en dat winkels noodgedwongen hun deuren zullen moeten sluiten. “V&D zou er nog wel eens ernstiger aan toe kunnen zijn dan de Hema”, aldus de krant. V&D zegt “niet op geruchten in te gaan”.

“De warenhuisketen moet zich afvragen waarom klanten niet meer in hun winkels kopen”, zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, in de DFT. “Het antwoord is simpel. V&D gaat niet mee met de tijd. Dan is er geen ontkomen meer aan en moeten winkels dicht. La Place is de enige, echt de enige, kurk waarop het bedrijf drijft.”

Top stapte op

Vorig jaar stapte een groot deel van de top van het bedrijf, dat in handen is van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, op. Bestuursvoorzitter Jacob de Jonge vertrok.

Hij wordt 1 maart opgevolgd door John van der Ent, die nu nog  bestuursvoorzitter van modebedrijf Etam Groep is. Naast De Jonge verlieten ook financieel directeur Carmen Velthuis en inkoopdirecteur Jacco van der Steen het bedrijf.

In mei werd het vernieuwde pand in Leiden heropend. De indeling is ruimer en er is veel ruimte voor merkpresentatie en shop-in-shops. V&D wil volop inzetten op het mooier maken van de winkels en de uitbreiding van restaurant La Place, dat wel winst maakt.