TOP

Ondernemersorganisaties willen minimumuurloon gefaseerd invoeren

Een wetsvoorstel waarmee het minimumloon op een andere manier zal worden berekend, wekt onrust bij ondernemers met personeel. De loonlasten stijgen er namelijk fors extra door.

Foto: Shutterbug75 via Pixabay

Meer dan twintig brancheorganisaties, waaronder Inretail, overhandigden vandaag in Den Haag een petitie aan leden van de Eerste Kamer. Zij roepen op een minimumuurloon per januari 2024 niet in te voeren op basis van een 36-urige werkweek maar een 38-urige. In veel sectoren met een langere werkweek dan 36 uur (vaak vastgelegd in cao’s) betekent een nieuwe minimum uurloonnorm een forse loonkostenstijging die kan oplopen tot 11% in 2024. Door de omstandigheden van afgelopen jaren ontbreekt het ondernemers aan buffers om deze verhogingen op te vangen. Het heeft impact op het investeringsvermogen en daarmee de continuïteit van ondernemingen.

Alsmaar stijgende werkgeverslasten

Een gefaseerde invoering van de nieuwe urennorm voor het minimum is volgens de werkgevers beter te verwerken in de bedrijfsvoering. Ook omdat onduidelijk blijft hoe het kabinet de alsmaar stijgende werkgeverslasten wil verlagen. De brancheorganisaties wijzen er op dat een minimumloonstijging alle lonen omhoog duwt. Ondernemers hebben begrip voor de versnelde stijging van het minimumloon omdat koopkrachtbehoud voor werknemers belangrijk is, maar ze wijzen er ook op dat kostenstijgingen uiteindelijk direct of indirect worden doorberekend aan de consument, wat kan leiden tot aanhoudende inflatie.