TOP

Omoda vergroent bestel- en retourproces met herbruikbare ‘ecobox’

Omoda gaat op grote schaal aan de slag met herbruikbare verpakkingen voor het verzenden en retourneren van pakketten. Coo Jan Baan: “De klant en markt zijn klaar voor duurzamere verzendopties.”

Omoda biedt per december 2019 een milieuvriendelijkere verzend- en retouroptie aan dan de reguliere kartonnen verpakking: de ‘ecobox’. Deze opvouwbare verzenddoos van kunststof kan meer dan 50 keer hergebruikt worden. De retailer is al langer op zoek naar manieren om duurzamer te leveren, gezien het aantal online bestellingen in Nederland en daarbuiten onverminderd groeit. Vorig jaar werd een nieuwe inpakmachine in gebruik genomen, die loze lucht in pakketten met 46 procent vermindert en 25 procent laadvolume bespaart. “Een goede eerste stap”, zegt coo Jan Baan in een persbericht. “Maar uiteindelijk vervoer je nog steeds al die kartonnen doosjes, die eenmaal bij de klant thuis de prullenbak in gaan.”

Binnen één dag op

Hoe het werkt: klanten met een bestelling die qua formaat in de verzenddoos past, krijgen een milieubewuste verzendoptie als keuze in het bestelproces in ruil voor €4,95 statiegeld. Na ontvangst sturen ze de box met of zonder geretourneerd product terug naar Omoda en krijgen ze dat bedrag teruggestort. Lege boxen kunnen opgevouwen in de brievenbus. De schoenenketen ontwikkelde het concept met verpakkingsspecialist Paardekooper. De afgelopen maanden draaide Omoda een pilot met een aantal herbruikbare verzenddozen. De voorraad testboxen was binnen één dag na livegang op. Volgens Marlinde Baan-verton, projectleider van de duurzaamheidswerkgroep binnen Omoda, reageerden klanten ‘laaiend enthousiast’.

5.000 boxen

Met ingang van december is gekozen voor een brede uitrol met 5.000 ecoboxen. Baan: “De klant en markt zijn klaar voor duurzamere verzendopties. Nu is het onze plicht, als e-commercebedrijf dat grote volumes vervoert, om dit te faciliteren.” De coo voorziet dat er de komende jaren veel gaat gebeuren op verpakkingsgebied. “Misschien werken we over een tijd wel met universele herbruikbare verpakkingen, die door iedere retailer en klant gebruikt kunnen worden en overal ingeleverd kunnen worden voor statiegeld. Ook de verpakkingen zelf worden steeds duurzamer; de productieprocessen, de materialen. Er is nog zoveel verbetering mogelijk.”

Beeld: Omoda