TOP

Nu in Schoenvisie #3: Rehab, duurzaamheid in de schoenenbranche en 12 pagina’s inkoopinspiratie

De nieuwe Schoenvisie is verschenen! In deze editie ontdek je hoe Rehab Footwear zijn plek in de markt veroverde en waar de schoenenbranche staat als het om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat. We spotten de belangrijkste beurstrends voor herfst-winter 2018-2019 en stellen je voor aan Meike Daniels van Lef! Kinderschoenen in Veldhoven. Veel leesplezier!

Profiel: hoe Rehab zijn plek in de markt veroverde

Rehab Footwear bestaat in 2018 tien jaar. Het afgelopen decennium groeide het merk uit tot een gevestigde naam in de Nederlandse schoenenbranche, wat in de huidige markt geen geringe prestatie is. Hoe hebben eigenaren Jaco Flach en Jeremy Westerhuis dat gedaan?

Achtergrond: de footprint van de schoenenbranche

Waar staat de schoenenbranche als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen? In de modebranche is de afgelopen jaren veel aandacht geweest voor MVO, in onze sector lijkt het onderwerp minder hoog op de agenda te staan. We onderzochten hoe dat komt, en wat schoenenretailers die ‘eerlijker’ willen ondernemen zelf kunnen doen.

Markt in cijfers: omzetontwikkeling 2017

Na drie positieve kwartalen sluiten Nederlandse schoenenretailers ook het vierde kwartaal van 2017 met een omzetplus af. Dat blijkt uit de Shoescan van onderzoeksbureau GfK voor brancheorganisatie Inretail. We vroegen Dave Quadvlieg, branchespecialist schoenen bij Inretail, om de cijfers te duiden. “De cijfers zijn beter dan geprognotiseerd, maar de onderlinge verschillen zijn groot.”

Gespot op de beurzen: 12 pagina’s inkoopinspiratie

Wat brengen de collecties van schoenen- en tassenmerken voor herfst-winter 2018-2019? Onze trendwatcher Rachel Singer spotte onder meer gewatteerde en waterdichte laarsjes, bijzondere veterschoenen, klassiekers in een nieuw jasje en duurzame en circulaire materialen.

Nieuw gezicht: Meike Daniels van Lef! Kinderschoenen

Op 14 februari opende ondernemer Meike Daniels haar winkel Lef! Kinderschoenen in woonplaats Veldhoven. Het dorp miste in haar optiek een gespecialiseerde kinderschoenenzaak. Ze zag er verschillende komen en gaan, maar de laatste was alweer een tijdje weg. In de nieuwe Schoenvisie vertelt ze waarom het Lef! wel gaat lukken voet aan de grond te krijgen.

Nieuws van onze partners: collecties voor herfst-winter 2018-2019

Enkelhoge modellen zijn dé hit voor het nieuwe winterseizoen voor zowel vrouwen als mannen. In diverse materialen, versierd met studs, riempjes of borduursels. Maar trendvolgers kiezen de vetersluiting. Vooral voor vrouwen is daarin volop keuze, van dunne leren koordjes tot mooie glanzende linten die door grote ogen worden geregen.

Even Afrekenen bij Woudstra Schoenmode in Leeuwarden

Nederlanders staan niet bepaald bekend om loslippigheid als het gaat om hun portemonnee. Maar Willem Woudstra van Woudstra Schoenmode, een bekende naam in Leeuwarden, geeft een kijkje in de kassa én keuken van zijn bedrijf.

Vakidioot: Zeynep Dag van Alzúarr

Wie is Zeynep Dag, oprichter en creatief directeur van het luxe schoenenmerk Alzuárr? In de rubriek Vakidioot legden we haar een aantal persoonlijke vragen voor. Wat wilde ze worden als kind, en waar geeft ze graag geld aan uit?

Mode-icoon: de cowboylaars

Sommige items leggen een lange weg af voordat ze de status van mode-icoon bereiken. Hoewel de cowboylaars onlosmakelijk is verbonden aan het Amerikaanse westernwalhalla Texas, blijkt de daadwerkelijke oorsprong verrassend anders te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Genghis Khan al een soort cowboylaars droeg?


Als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws uit de branche? Met het Schoenvisie Totaal Jaarabonnement ontvang je 9 keer per jaar het blad met interviews, achtergronden en marktcijfers uit de schoenenbranche, plus onbeperkt toegang tot alle artikelen op onze website. Ook sturen we je twee keer per jaar de kleurkaarten, speciaal voor onze abonnees samengesteld door onze trendforecasters, en krijg je korting op evenementen als de Trenddag.

Nog geen abonnee? Bekijk hier de mogelijkheden.