TOP

Nike rolt duurzame strategie verder uit met nieuw distributiecentrum

Nike opent vandaag een nieuwe locatie op zijn Europese logistieke campus in België. De uitbreiding geeft het merk de mogelijkheid zijn activiteiten efficiënter, flexiber en duurzamer te maken. Daarnaast zal de dienstverlening naar de klanten in 38 landen voortaan vanuit één centrale locatie verlopen.

Daarmee wordt de ‘supply chain voor de toekomst’ versneld in gebruik genomen, meldt het label in een persbericht. “We versturen jaarlijks meer dan één miljard pakketten aan schoenen, kleding en sportuitrusting. Dat vraagt om een zeer flexibele, innovatieve en duurzame supply chain”, zegt chief operating officier Eric Sprunk. “De uitbreiding van onze Europese Logistieke Campus toont onze ambitie om het volledige aanbod sneller bij de klant te brengen – ongeacht waar of wanneer, en of het nu gaat om een paar Flyknit schoenen of een bulkbestelling van 10.000 stuks voor een retailketen.”

Centrale distributie

Nike zet in een op gecentraliseerd distributienetwerk in het hart van Europa, waarmee een groot netwerk aan retailers en consumenten bediend kan worden, zowel binnen als buiten het continent. Op deze Belgische campus werken meer dan drieduizend medewerkers.

ELC - Warehouse ELC - Living Walls

Duurzame groei

Duurzame innovatie speelt hierin een belangrijke rol. Nike’s visie op een koolstofarme toekomst, waarin de ketens gesloten worden, is volgens de directie ‘een essentieel onderdeel’ van de groeistrategie. Deze visie komt ook terug in het nieuwe distributiecentrum.

  • Nike’s Europese logistieke campus gebruikt honderd procent hernieuwbare energie die uit vijf verschillende lokale bronnen wordt gewonnen; wind, zon, geothermisch, hydro-elektrisch en biomassa. Zes windturbines produceren ter plaatse voldoende energie om vijfduizend gezinnen van stroom te voorzien; de zonnepanelen op het terrein bedekken een totale grootte van drie voetbalvelden.

  • De locatie is verbonden met kanalen, treinverbindingen en snelwegen. 99% van alle inkomende containers bereiken het containerpark volgens Nike per water. “Dit ontlast het wegennetwerk met zo’n 14.000 vrachtwagenritten per jaar.

  • Meer dan 95% van al het afval dat ter plaatste wordt gecreëerd, wordt gerecycled. Voetpaden rondom de locatie zijn gemaakt van gerecycled schoeisel.

  • De inval van natuurlijk licht, een systeem dat daglicht transporteert en geautomatiseerde LED-verlichting verlagen het elektriciteitsverbruik en de daaraan gekoppelde CO²-uitstoot.

  • Bij het ontwikkelen van de locatie is gekeken naar de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden en tegelijk de biodiversiteit te (blijven) ondersteunen. Momenteel worden er schapen ingezet om het landschap te begrazen en staan er bijenkorven op het terrein.