TOP

Nieuwe naam en een nieuw concept: Schoenenmuseum in Waalwijk onthult plannen

Het Nederlands Leder en Schoenenmuseum heropent op 16 april 2022 de deuren in hartje Waalwijk als het Schoenenkwartier. De nieuwe naam zegt het al: het wordt veel meer dan een museum alleen.

Foto: Civic Public Architecture

Het Schoenenkwartier strijkt neer in de westvleugel van het Kropholler-gebouw aan het Raadhuisplein, in het centrum van Waalwijk. De nieuwe naam verraadt al dat bezoekers in het meer dan drieduizend vierkante meter grote complex meer aantreffen dan een museum alleen. Het Schoenenkwartier zal ook als ontwikkel- en kenniscentrum fungeren met werkplaatsen voor ontwerpers, makers en studenten. Verder wordt gewerkt aan samenwerkingsverbanden met andere (inter)nationale instituten, onder meer gericht op het verduurzamen van de sector. “Als verbindende schakel tussen ambacht en innovatie, tussen industrie en onderwijs en tussen erfgoed en hedendaags design beoogt het Schoenenkwartier een instituut te zijn van nationale en internationale waarde en allure”, laat de nieuwe directeur Anouk van Heesch weten.

Erfgoed van De Langstraat

De werkplaatsen (‘Maaklabs’) zijn op de begane grond te vinden, net als de museumwinkel en het café. Het museale deel van deze verdieping is ingericht als fabriek en leert bezoekers meer over het productieproces achter de schoen. Op de eerste etage ligt de focus op het erfgoed van De Langstraat, het vroegere centrum van de Nederlandse leer- en schoenenindustrie. Hoewel de productie anno 2021 vrijwel volledig is verdwenen, vindt een groot deel van de handel nog steeds in en om Waalwijk plaats. Schoenengigant vanHaren zetelt er, net als leveranciers als P.J. Klerx & Zonen en de Unlimited Footwear Group. Schoenenlabel Nubikk is zelfs een van de directe buren. Ook het kenniscentrum is op de eerste verdieping te vinden, een vleugel met onder meer een auditorium, bibliotheek en archief.

Speler van wereldformaat

Nederland doet mee met de wereldtop als het om schoenen gaat. Popsterren als Beyoncé en Lady Gaga klopten voor hun schoeisel al bij Nederlandse designers aan. De museumcollectie telt een groot aantal stukken van nationale grootheden als Charles Bergmans, René van den Berg, Jan Jansen, Lola Pagola, Peter Popps en Liesel Swart, aangevuld met objecten uit andere delen van de wereld. Een groot deel daarvan is op de tweede verdieping te zien. Hier ligt de nadruk op de verschillende gedaanten van de schoen. Van de stilettohak tot de plateauzool, van de Nike Air Max tot de Balenciaga Triple S-sneaker – ze komen allemaal voorbij. Hier vindt ook twee keer per jaar een wisselexpositie plaats (zie kader), waar evenementen, workshops en andere activiteiten aan worden gekoppeld.

Hoofdkwartier van industrie

Het Schoenenkwartier is de opvolger van het Nederlands Leder en Schoenenmuseum, dat werd opgericht in 1954. Al sinds de eeuwwisseling lagen er plannen om het museum, dat was gevestigd op een industrieterrein aan de rand van de stad, naar een prominente locatie in het centrum te verhuizen – een belangrijke stap om Waalwijk terug op de kaart te zetten als dé schoenenstad van Nederland. In 2017 sloot het schoenenmuseum zijn deuren voor het publiek en werd het proces in gang gezet. De naam van zijn opvolger is met zorg gekozen, laat de organisatie weten. De term ‘kwartier’ verwijst naar het nieuwe onderkomen, zijn diversiteit aan bouwperiodes en de recente renovatie door Civic Public Architecture. Maar het is ook een referentie aan het verleden van Waalwijk als hoofdkwartier van de schoenen- en leerindustrie.

Het programma voor 2022-2024

  • De magie van cuir bouilli (najaar 2022)
  • Future proof: de toekomst van de sneaker (voorjaar 2023)
  • Wouter Paijmans (2023)
  • René van den Berg (najaar 2023)
  • Leather jackets (voorjaar 2024)
  • Fly me to the moon: maanschoenen en kunstleer (najaar 2024)