TOP

Nieuw slippermerk: Indosole

Het Balinese slippermerk Indosole, dat flipflops maakt van oude autobanden, komt naar Nederland.

Op zoek naar een verantwoord slippermerk om aan je assortiment toe te voegen? Dan zijn de flipflops van Indosole wellicht een interessante optie. Het merk heeft dit voorjaar voet op Europese bodem gezet en is sinds mei verkrijgbaar bij grote Nederlandse retailers als Shuz en Orangebag.nl. Indosole maakt slippers voor mannen, vrouwen en kinderen in zes kleuren, met verkoopprijzen tussen de €39,95 en €59,95. Het bedrijf is een gecertificeerde B Corporation, een keurmerk voor bedrijven die zich aantoonbaar onderscheiden als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Impact op het milieu

De Amerikaanse ondernemer Kyle Parsons kocht tijdens een trip naar Bali in 2004 een paar slippers met zolen van oude motorbanden. Toen hij zich verder in het product verdiepte, kwam hij erachter welke impact deze afgedankte banden op het milieu hebben. Jaarlijks worden er 1,5 miljard van weggegooid. In Indonesië worden deze banden verbrand of (illegaal) gedumpt. Dat leidt in beide gevallen tot gevaarlijke situaties. De stortplaatsen zijn broednesten voor muggen, die ziektes als malaria en zika verspreiden, en bij het verbranden komen giftige stoffen vrij.

1 miljoen banden

Zo kwam Parsons op het idee voor Indosole. Het merk koopt afgedankte autobanden op bij lokale dealers en garages en maakt hier slipper- en schoenenzolen van. De uppers worden gemaakt van natuurlijke materialen als biologisch canvas. Op deze manier zijn inmiddels 100.000 banden gerecycled. Dat moeten er op termijn een miljoen worden, stelt het bedrijf in een persbericht. De schoenen worden met de hand gemaakt in Indonesië. Het hoofdkantoor van Indosole staat in Californië.

Beeld: Indosole