TOP

Nieuw in Nederland: tassenlabel Grünbag

Grünbag maakt minimalistische tassen van gerecyclede vrachtwagenzeilen en tenten. Importeur Erixoutdoor haalt het Deense label naar Nederland.

Het Deense Grünbag maakt tassen van gerecycled tarpaulin (dekzeil), dat onder andere voor vrachtwagenzeilen, banners, partytenten en reddingsboten wordt gebruikt. “Een materiaal dat extreem duurzaam en weerbestendig is”, stelt de Nederlandse vertegenwoordiger Erixoutdoor, die het merk per 1 oktober aan zijn portfolio heeft toegevoegd, in een persbericht. “Waarom zouden we dat niet opnieuw gebruiken voor tassen met dezelfde eigenschappen, in plaats van het na gebruik weg te gooien?”

Tweede leven

De Deense ontwerper Helen Leegard richtte Grünbag in 2008 op. Haar missie: afgedankte materialen een tweede leven geven, om verspilling te voorkomen en tegelijkertijd de CO2-voetafdruk van het merk laag te houden. Grünbag-tassen zijn van 90 procent gerecycled of duurzaam materiaal, waaronder het eerdergenoemde tarpaulin en oude autogordels voor de hengels. Het merk werkt alleen met veganistische materialen. “Leren tassen kopen, betekent het ondersteunen van massale fokkerij en de negatieve effecten die het heeft”, aldus Erixoutdoor.

Met de hand gemaakt

De tassen worden met de hand in elkaar gezet in het Grünbag-atelier in de regio Højbjerg. Voor grotere orders werkt het merk samen met een fabriek in Polen, die wordt gerund door Deense ondernemers. De collectie bestaat uit backpacks, schouder- en sporttassen en accessoires als etuis. De prijzen variëren van €27,- voor een etui tot €214,- voor een sporttas.

Beeld: Grünbag