TOP

Nederlandse maakt schoenen van kwallenleer

Steeds meer bedrijven zijn opzoek naar milieuvriendelijke manieren van produceren. De Nederlandse Charlotte van Alem is erachter gekomen dat kwallen ook gebruikt kunnen worden voor het maken van leer, alleen vergt het wel veel tijd en moeite.

71 procent van het aardoppervlak bestaat uit water. In plaats van dat we er een plastic soep van maken, kunnen we veel beter gebruik maken van de organismen die erin leven. De 27-jarige Nijmeegse Charlotte van Alem wil met haar Medusae Project dan ook laten zien wat allemaal mogelijk is met dode, aangespoelde kwallen. Na lang experimenteren heeft ze een schoen weten te maken van kwallenleer.

De sandalen zijn door het tijdrovende proces momenteel nog een kunstproject, maar Van Alem hoopt dat kwallenleer ooit in winkels komt te liggen.

Tijdrovend

Het maken van kwallenleer kost wel veel tijd, laat Van Alem aan Vice weten. Zodra de kwal aanspoelt, moet het snel van het strand gehaald worden voordat het te lang in de zon ligt. “Je moet de kwal eerst prepareren door ze te wassen met zout. Kwallen bestaan voor zo’n 95 procent uit water, maar verder uit collageen. Met dat collageen heb ik zo’n zeventig proefjes gedaan om te kijken hoe je er een stevige stof van kunt maken. Je houdt in ieder geval niet veel materiaal over.”

Het materiaal moet weken drogen en het looien kost veel moeite omdat het dagelijks met olie moet worden ingesmeerd. De kwallen ondergaan ook een behandeling om de flexibiliteit en elasticiteit te behouden. Hiervoor worden alleen natuurlijke additieven gebruikt. Het volledige proces duurt ongeveer drie maanden.

Schoenen

Samen met Liesel Swart – docent aan de Dutch Shoe Academy – is het eerste prototype van de Jellyfish-schoen gemaakt. Hieruit bleek dat het materiaal te zwak is om er een draagbare schoen van te maken. Daarom zijn meerdere lagen kwallenhuid op elkaar geperst waardoor het een stuk steviger is en eruit ziet als ‘normaal’ leer. Het kwallenleer is licht transparant, maar wel waterdicht en moet hetzelfde behandeld worden als ieder ander soort leer.