TOP

Nederlandse Franchise Code: de code die franchising moet beschermen *

Na vraag uit de franchisesector en van de Tweede Kamer komt hij er dan eindelijk: de Nederlandse Franchise Code. “Het is een gedragscode die invloed heeft op de gehele franchisesector”, vertelt Romana Engeman, algemeen directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft op aandringen van de Tweede Kamer een code laten maken voor de gehele franchisesector in Nederland: de Nederlandse Franchise Code. Als de sector zich weet te houden aan de zelfregulering uit de gedragscode, zal hij afzien van specifieke wet- en regelgevingen. Tot 28 juli kan een mening gegeven worden over de Nederlandse Franchise Code aan de Schrijfcommissie door te mailen naar ConsultatieNFC@minez.nl. Op 3 september moet de definitieve versie gepresenteerd worden aan Minister Kamp.

Schrijfcommissie

De afgelopen maanden is door een ‘Schrijfcommissie’ – met daarin vertegenwoordigers van franchisegevers en franchisenemers onder coördinatie van het Ministerie van Economische Zaken – gewerkt aan de Nederlandse Franchise Code. Hierbij is de al bestaande Europese Erecode als uitgangspunt aangehouden. Deze laatste code hoefde in Nederland niet per se gehanteerd te worden bij het opstellen van een contract tussen franchisenemer en franchisegever. De Nederlandse Franchise Code moet wel door de gehele sector gehoor aan gegeven worden.

Romana Engeman, algemeen directeur van de Nederlandse Franchise Vereniging: “De code heeft op de gehele franchisesector invloed. Het FNV hanteerde al de Europese Erecode en onze leden moesten zich hier ook aan houden, maar daarbuiten is de code niet bij iedereen bekend. Daarom is het nodig dat er een Nederlandse code komt, of je nu lid bent van de Nederlandse Franchise Vereniging of niet, en of je de samenwerking zelf een andere naam geeft dan franchising maar het dat per saldo wel is, in alle gevallen moet je je aan de code houden.”

Conflicten

Er is al langere tijd gedoe rondom franchising. Sommige franchisenemers ondervinden problemen met het moederbedrijf en die klachten komen groot in het nieuws. Zo had Hema eind 2013 een conflict met de franchisenemers over de kosten van brood en gebak, de opbrengsten van de online verkopen, en de marketingkosten. Ook rekte de keten de betaaltermijn richting leveranciers eenzijdig op tot 120 dagen en wilde het korting bedingen.

Maar volgens Engeman valt het nog mee. Zo vertelde ze aan NOS: “De relatie tussen franchisegevers en -nemers is in de meeste gevallen heel erg goed. Bepaalde kleine partijen werpen een smet op het samenwerkingsmodel door de publiciteit te zoeken. In 2013 waren er ruim 30.000 franchisevestigingen in Nederland terwijl er slechts 19 juridische conflicten speelden tussen franchisenemers en -gevers. De moeilijkheden komen eerder door de economische situatie dan door het franchisemodel.”

De Nederlandse Franchise Code moet deze conflicten toch tegenhouden en voor betere, nationale afspraken zorgen in de franchisesector.

Bijeenkomst voor franchisegevers

Op maandag 29 juni organiseert de Nederlandse Franchise Vereniging om 15.30 uur een bijeenkomst over de code op Galvanistraat 100 in Ede. Via  info@nfv.nl kan er ingeschreven worden. “Het is alleen voor de franchisegevers, zowel leden als niet-leden”, laat Engeman erover weten. “Zij zijn verantwoordelijk voor het opstellen van een overeenkomst met de franchisenemer dus het is belangrijk dat ze met de code uit de voeten kunnen. We bespreken wat er in de Nederlandse Franchise Code staat samen met de reacties die erop zijn gekomen of die zij zelf hebben.”