TOP

Nederlandse consument bezuinigt vooral op schoenen

Nederlanders hebben ook in februari 2013 bezuinigd, en dan vooral op schoenen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Satistiek (CBS).

In totaal werden er 2,2 procent minder producten gekocht dan in februari 2012. Het afgelopen jaar stegen de prijzen, daardoor vallen de totale uitgaven van Nederlandse huishoudens maar 0,6 procent lager uit dan vorig jaar. Op schoenen, huishoudelijke artikelen en auto’s werd extra bezuinigd, terwijl Nederlandse consumenten aan eten, drinken, tabak en alcohol bijna net zoveel uitgaven als in dezelfde maand in 2012.

Schoenen en lederwaren
Uit de CBS-cijfers blijkt dat in februari van dit jaar 11,9 procent op schoenen en lederwaren werd bezuinigd. Aan huishoudelijke artikelen gaven Nederlandse consumenten 11,5 procent minder uit en aan auto’s 10,5 procent minder. Aan diensten werd juist iets meer besteed dan in dezelfde maand vorig jaar: 2,7 procent.

Detailhandel
Afgelopen anderhalf jaar is de Nederlandse consument steeds minder producten en diensten gaan kopen. Maar het is voor het eerst sinds juli 2012 dat er ook echt minder aan uitgegeven werd dan in het voorgaande jaar. “Vooral in de detailhandel gaat het heel slecht”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen tegen RTL Nieuws.

GfK-cijfers
Onderzoeksbureau GfK meldt echter een stijging van 5 procent in de bestedingen in de schoenenmarkt (totaal van vrouwen-, mannen-, en kinderschoenen, inclusief sportschoenen) in februari 2013 ten opzichte van de bestedingen in dezelfde maand vorig jaar. Volgens het onderzoeksbureau is dat te danken aan een stijging van het gemiddeld besteed bedrag. Het aantal gekochte paren daalde met 2 procent. Deze cijfers zijn gebaseerd op online onderzoek onder 12.500 Nederlandse consumenten van vijftien jaar en ouder.

Sociaal akkoord
Pas in juni wordt duidelijk wat de gevolgen van het sociaal akkoord zijn voor de uitgaven van consumenten. Bij de presentatie zei premier Rutte dat hij hoopt dat Nederlanders weer bereid zijn om meer geld uit te geven en zo de economie te stimuleren, zodat verder bezuinigen niet nodig is.