TOP

Mondkapjesplicht heeft ‘dramatisch’ effect op traffic- en omzetherstel in grote steden

De mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam pakt niet goed uit voor winkels, signaleren Inretail en Q&A. Consumenten vermijden gebieden waar het dragen van een gezichtsmasker verplicht is, met dalende omzetten als gevolg.

En dat terwijl de bezoekersaantallen in Amsterdam en Rotterdam zich juist langzaam leken te herstellen, tot 75 procent van de traffic voor Covid-19. Door de invoering van de mondkapjesplicht op drukbezochte plekken (zowel op straat als in winkels) is dat herstel abrupt tot stilstand gekomen, blijkt uit onderzoek van Q&A onder ruim 5.3000 consumenten. Daarvan geeft 70 procent aan straten met een mondkapjesplicht te vermijden. Eén op de zes komt er sinds de draagplicht helemaal niet meer, de rest alleen voor noodzakelijke aankopen.

Bron; Q&A

Extreme verschillen tussen locaties

Daarmee zijn Amsterdam en Rotterdam weer terug op het ‘dramatische’ niveau van drie maanden geleden, stelt Inretail. De brancheorganisatie krijgt sinds de invoering van de draagplicht meldingen binnen over omzetdalingen van meer dan 40 procent. Ondernemers met vestigingen in meerdere plaatsen zien ‘extreme’ omzetverschillen tussen de verschillende locaties. “Het levenswerk van ondernemers, dat de stad kleurt en de gemeentekas spekt, wordt zo te gronde gericht”, vindt Inretail-directeur Jan Meerman. “Dit mogen burgervaders en -moeders niet zomaar laten gebeuren.”

Recht op betrokkenheid

Inretail roept gemeenten op om het getroffen bedrijfsleven perspectief te bieden, en ondernemers om het overleg met hun gemeente te intensiveren als het aantal coronabesmettingen lokaal toeneemt. “Het plotseling invoeren van confronterende maatregelen zoals in Amsterdam en Rotterdam mag niet meer gebeuren”, stelt de brancheorganisatie in een persbericht. “Ondernemers zijn belanghebbend en hebben recht op betrokkenheid bij beslissingen met grote gevolgen. In veel regio’s blijft het aantal besmettingen gelukkig beperkt. Waar de situatie anders is, moet de retail voortdurend overleggen met de gemeente om de best passende maatregelen bespreekbaar te maken. Invoering van de mondkapjesplicht is een makkelijk besluit. Alternatieven moeten meer in de discussie meegenomen worden.”

Om welke gebieden gaat het?

In Amsterdam geldt sinds 5 augustus een draagplicht op de Nieuwendijk, Kalverstraat en het noordelijke Wallengebied (op straat en in winkels, gedurende de hele week); de markt op Plein ’40-’45 (tijdens markttijden) en de markt op de Albert Cuypstraat (op straat en in aangrenzende winkels, tijdens markttijden).

De gemeente Rotterdam hanteert een draagplicht in winkelgebieden in het centrum (onder andere de Lijnbaan, Meent, Binnenwegplein en Coolsingel), de markten in Delfshaven, Afrikaanderwijk en de Binnenrotte en de overdekte winkelcentra Alexandrium (met uitzondering van de Woonmall) en Zuidplein. De maatregel geldt van 06.00 tot 22.00 uur. Voor de markten geldt het enkel op marktdagen.

Foto: Schoenvisie/Kim Pereira