TOP

Moederbedrijf Brantano vraagt faillissement aan

FNG, het noodlijdende moederbedrijf van schoenenketen Brantano en de modeketens Miss Etam en Claudia Sträter, heeft in België faillissement aangevraagd.

Het gaat in regel om FNG International Holding en ‘de operationele dochters’ die allen het faillissement aanvragen. Voor de Nederlandse activiteiten is uitstel van betaling aangevraagd. Dat melden De Standaard en Het Financieele Dagblad. FNG is er niet in geslaagd het broodnodige geld te vinden bij nieuwe geldschieters. Het bedrijf had 70 miljoen euro euro nodig om schulden af te betalen en een najaarscollectie te kopen. Vrijdag moet het bedrijf een lening van 20 miljoen euro aflossen. Maar van de banken hoefde FNG niets te verwachten, zij wilden dat het bedrijf eerst andere financiering aantrok. En dat is niet gelukt. FNG leed in 2019 een verlies van 292,1 miljoen euro op een omzet van 500 miljoen euro. Ook de schuldenlast is enorm en bedraagt 700 miljoen euro. Bij FNG werken zo’n 3000 mensen.

‘Veel interesse voor Brantano’

Maandag wordt er een curator aangesteld om de mogelijkheden voor een overname of doorstart te onderzoeken. FNG-woordvoerder Gunther de Backer laat aan Business AM weten dat er al verschillende partijen interesse hebben getoond. Vooral schoenenketen Brantano, een van de rendabelste takken van het bedrijf, kan volgens hem op veel aandacht rekenen. Een nog onbekende internationale speler uit de sector – een ‘zwaargewicht’, volgens De Backer – zou azen op 40 tot 50 rendabele Brantano-vestigingen in België.

Beeld: Brantano