TOP

Mode-icoon: de slingback


Sommige items leggen een lange weg af voor ze de status van mode-icoon bereiken. Wist je bijvoorbeeld dat de slingback bij de introductie als een gewaagde schoen werd gezien?

De slingback is het schoenenequivalent van de rugloze jurk: keurig van voren, sexy van achteren. Of zoals de Amerikanen het zo mooi zeggen: ‘Business in the front, party in the back’. Het voorblad is meestal gesloten zoals bij een klassieke pump, de achterkant is open en voorzien van een elastieken band of gesp – de slingback – die langs de enkel loopt en de voet op zijn plaats houdt. Het is een elegante maar soms ook onhandige schoen, zegt Inge Specht, curator van het Nederlands Leder en Schoenen Museum. “Ik vind ze prachtig, maar glip er altijd uit.” Een tip voor je klanten: een schoenmaker kan de bandjes innemen en de schoen zo beter passend maken.

Modefoto jaren 40 Erik Holmn 2 credit Erik Holmn Nordiska museetCC BY 40

Modefoto uit de jaren ’40. Foto: Erik Holmén, Nordiska museet/CC BY 4.0


Alleen met nylonkousen

De slingback maakt zijn debuut aan het begin van de jaren ’30 op de achterkant van een sandaal. Het hielbandje sijpelt in de tweede helft van het decennium door naar andere schoenen. In 1936 verschijnt er een fotoreportage in Vogue met modellen op slingback pumps. “Slingbacks werden in die tijd als behoorlijk gewaagde schoenen beschouwd”, vertelt Specht. “Voor een vrouw was het onfatsoenlijk om veel huid te laten zien. Tegen het eind van de jaren ’30 werd dit breder geaccepteerd en nam de populariteit van de slingback toe. Al werden ze een tijdlang alleen in combinatie met nylonkousen gedragen. Je enkels en benen showen mocht, blote huid tonen niet.”

Uit materiaalgebrek

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog breekt de slingback definitief door. Er is op dat moment een groot tekort aan leer voor nieuwe schoenen. De slingback heeft de wind mee, omdat er voor de productie minder materiaal nodig is dan voor een gewone schoen. In die tijd verschijnen ook de eerste exemplaren met open neuzen, de peeptoes. Het model blijft verder evolueren: in de jaren ’60 wordt de slingback pump met kitten heel geïntroduceerd, in de seventies verschijnen de eerste slingback wedges en plateauzolen. Het model is vooral populair als avondschoen. Niet verwonderlijk, want de slingback is de verleidelijkste aller schoenen, schrijft de Britse modejournalist Mimi Spencer. Niet voor niets was de schoen met het hielbandje populair bij filmsterren als Audrey Hepburn en Grace Kelly. Tijdens de befaamde ‘jurk-opwaai’-scene in ‘The seven year itch’ (1955) draagt Marilyn Monroe witte slingbacks van Salvatore Ferragamo.

Marilyn Monroe 1955 credit Scorpiotv

Marilyn Monroe op Ferragamo-slingbacks in ‘The seven year itch’. Foto: Scorpiotv.com

Onverwachte trend

Doordat slingbacks relatief ‘bloot’ zijn ten opzichte van klassieke pumps, zijn het bij uitstek schoenen voor de lente en de zomer. ‘En op het moment dat je voeten moe en opgezet zijn door de hitte, kun je dat bandje lekker nonchalant onder je voeten schuiven en je schoenen transformeren tot sloffen’, schrijven modejournalisten Stefanie Bottelier en Cécile Narinx in Elle’s ‘Schoenen-ABC’ (2013). Slingbacks met afgezakte bandjes schoppen het in de jaren ’90 zelfs tot modetrend. Tijdens een bloedhete zomer treffen Tom Ford, dan nog hoofdontwerper bij Gucci, en stijlicoon Carine Roitfeld elkaar tijdens een fotoshoot. Roitfeld heeft de bandjes van haar slingbacks onder haar voetzolen geschoven, zo erg zijn haar voeten opgezwollen door de warmte. Ford is meteen weg van haar. Tijdens de eerstvolgende Gucci-show lopen alle modellen op slingbacks met afzakbandjes en is een trend geboren.

Comfortabel alternatief

In 1957 ziet ’s werelds bekendste slingback het levenslicht: Chanels tweekleurige ‘soulier’. De Parijse schoenmaker Raymond Massaro ontwerpt het inmiddels iconische model in opdracht van Coco Chanel, die een comfortabel alternatief zoekt voor de stiletto. Eenmaal aan de voet kun je goed zien hoe verfijnd het design is. De zesenhalve centimeter hoge hak en beige upper verlengen de benen van de drager optisch, terwijl de zwarte en enigszins vierkante teen de voet korter doet lijken. Karl Lagerfeld herintroduceert het model voor winter 2015-2016 op grootse wijze; door álle modellen er tijdens de catwalkshow op te laten lopen. Daarmee laat hij direct de veelzijdigheid van het Chanel-icoon zien.

Chanel winter 20152016 1 credit Jeroen Snijders Chanel winter 20152016 3 credit Jeroen Snijders

Winter 2015-2016: comeback van Chanels two-tone slingback. Foto: Jeroen Snijders

Zowel chic als casual

Prada jaagt de populariteit van de slingback in de zomer van 2018 verder aan met de introductie van een zwart-wit-roze kitten heel, dat een geliefd item wordt onder influencers. Een jaar later maakt het Italiaanse modehuis furore met de oldskool combinatie van slingbacks (metallic groen en met een zwevende hak) en pantykousen. De slingback is tegenwoordig meer dan een avondschoen. Het model kan zowel chic als casual worden gestyled en is in principe geschikt voor elke gelegenheid. Inkopers hebben de keus uit vierkante of spitse neuzen, met of zonder hak, brede of smalle bandjes – voor elke collectie is er een passend model. Zelfs de slingback sandaal is terug in het straatbeeld: de schoen waarmee het bijna 90 jaar geleden begon. 


Dit artikel is eerder verschenen in Schoenvisie #5 van 12 juli 2019 in de rubriek ‘Mode-icoon’.

Foto header: Unisa