TOP

“MKB’ers gaan te lang door met slecht lopende winkel”

Veel detaillisten houden te lang hun slecht lopende winkel open. Dat zegt voorzitter van brancheorganisatie Inretail Jan Meerman in Het Financieele Dagblad (FD).

“Ondernemers doen er alles aan om hun winkel open te houden. Het is hun kind, maar de normale bedrijfseconomische voorwaarden worden helaas te vaak uit het oog verloren”, aldus Meerman.

“De MKB’ers in de detailhandel zijn buitengewoon flexibel, maar er is een keerzijde want het is lang niet altijd verstandig. De winkelier rekent de huur van zijn winkel niet meer door en berekent voor zichzelf een veel te laag loon.”

Daling van 5 procent
Toch slinkt het aantal winkels en het totale winkeloppervlak maar beperkt. Volgens dataverzamelaar Locatus waren er in 2008 nog 106.000 winkels geregistreerd. In 2013 zijn er nog 101.000 winkels in Nederland, een daling van 5 procent in vijf jaar. Het totale winkelvloeroppervlak steeg zelfs van 26,7 naar 27,9 miljoen vierkante meter.

Meerman verbaast zich over de hoeveelheid winkels en vierkante meters die er op dit moment nog zijn. “Als je me drie jaar geleden had gezegd hoe de economie zou verlopen, dan had ik veel meer sluitingen voorzien.”

Prioriteit
MKB Nederland wil dat dat de moeilijkheden in de detailhandel hoog op de politieke agenda komen te staan. Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland zegt in het FD dat het tijd wordt dat de detailhandel prioriteit krijgt. De omzetten in de kleding- en schoenenzaken dalen immers al jaren.