TOP

Miljoenennota 2016: Dit moet de modewinkelier weten *

De in de Miljoenennota 2016 aangekondigde lastenverlichting van vijf miljard euro betekent dat arbeid goedkoper wordt en dat de consument meer te besteden heeft. Gunstig nieuws voor de modewinkelier. Wat staat er verder in de Miljoenennota? En wat vinden brancheorganisaties ervan? Dat lees je in dit overzicht.

 

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem presenteerde de Miljoenennota 2016 tijdens Prinsjesdag op dinsdag 15 september 2015 met bemoedigende woorden. Volgens Dijsselbloem heeft Nederland zich ontworsteld aan de crisis en groeit de economie nu harder dan verwacht. “We zitten weer in de kopgroep van Europa”, reageert premier Mark Rutte. “Dat hebben we te danken aan alle Nederlanders en ondernemers die niet bij de pakken neer zijn gaan zitten.”

Om de komende tijd de werkloosheid aan te pakken en de economie meer ruimte voor groei te geven, wil het kabinet de werkgelegenheid, de koopkracht en het groeipotentieel van de economie stimuleren met een pakket maatregelen

 

 

Wat zijn de belangrijkste kabinetsmaatregelen voor mode-ondernemers?

 

5 miljard euro lastenverlichting

 

Het kabinet voert een lastenverlichting van 5 miljard euro op arbeid door. Hierdoor wordt arbeid goedkoper voor de werkgever en houdt de werknemer meer over. Het kabinet denkt dat dat tot 35.000 extra banen zal leiden.

 

Durfkapitaalregeling voor het mkb en startups   

 

Het kabinet stelt vanaf 2017 50 miljoen euro extra beschikbaar voor de stimulering van startups en het mkb. Deze zogeheten durfkapitaalregeling moet het fiscaal aantrekkelijk moet maken voor private investeerders om geld te lenen. De regeling wordt ook wel ‘Vriend-Piet-regeling’ genoemd.; familie of vrienden mogen investeren in een startende onderneming, maar ook intermediaire fondsen. Er wordt ook een online financieringswijzer gelanceerd waarmee ondernemers makkelijker kunnen bepalen welke financieringsopties het meest bij hen passen. 

 

Verminderen van regeldruk

 

In 2016 blijft het kabinet werken aan vermindering van de regeldruk voor ondernemers. Het gaat om 2,5 miljard euro in deze kabinetsperiode. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld aanvragen van vergunningen, regels voor facturering en veiligheidsmaatregelen. Inmiddels is voor 1,35 miljard euro aan regeldruk verminderd.

 

Loonkostensubsidie voor laaggeschoolden

 

Het kabinet wil dat het voor ondernemers aantrekkelijk moet zijn om mensen aan te nemen en in dienst te houden. Dat geldt vooral voor de onderkant van de arbeidsmarkt. In 2017 wordt een tegemoetkoming geïntroduceerd van maximaal 2000 euro per jaar voor werkgevers die werknemers rond het minimumloon in dienst hebben. Dit zogenoemde lage inkomensvoordeel (LIV) is een korting op de werkgeversbijdragen voor bedrijven die laagbetaalde of laaggeschoolde mensen in dienst nemen.

 

Verlaging belastingtarief tweede en derde schijf

 

Het percentage van de tweede en derde belastingschijf wordt met twee procent verlaagd van 42 naar 40 procent. Verder wordt de derde schijf ‘verlengd’ met 8.000 euro zodat het toptarief van 52 procent nu pas vanaf 65.500 euro ingaat. Werkenden krijgen zo 1,5 tot 3 procent meer koopkracht, wat uiteindelijk ook weer gunstig is voor ondernemers. 

 

Verder werken aan betere winkelstraten

 

Het kabinet wil de winkelstraten aantrekkelijker maken en online winkelen verbeteren. Daarvoor werkt het kabinet samen met alle partijen binnen de retailsector. Zij hebben 20 afspraken gemaakt in de Retailagenda 2015. Zo wordt er in 2016 verder gewerkt aan het verder verminderen van de leegstand van winkelpanden, het beter inspelen op veranderende voorkeuren van het winkelend publiek, komt er meer ruimte om winkels te combineren met horeca en extra scholing voor winkelpersoneel.

 

Hogere kinderopvangtoeslag en langer vaderschapsverlof

 

Per 1 januari 2106 gaat de kinderopvangtoeslag omhoog. Dat betekent dat werkende ouders straks meer toeslag ontvangen voor elk kind dat naar de kinderopvang of peuterspeelzaal gaat. Het betaalde ‘vaderverlof’ wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen. Dat houdt in dat ondernemers hun mannelijke medewerker langer vrij moeten geven als hun vrouw bevalt van een kleintje.

 

VAR-verklaring verdwijnt

 

Met ingang van 1 januari 2016 wordt de VAR-verklaring vervangen door modelovereenkomsten voor ZZP’ers. Dit is een nieuw systeem van overeenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en stelt beide partijen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie en bijbehorende werkgeverspremies, niet alleen meer de opdrachtnemer. Daardoor kunnen ze allebei aansprakelijk worden gesteld als de Belastingdienst achteraf toch een loondienstverband constateert.

 

Btw niet verhoogd, zelfstandigenaftrek blijft

Van de btw, de zelfstandigenaftrek  en de verhoging van belastingen voor ondernemers in box 2 blijft het kabinet af. Tot grote vreugde van ondernemers en -verenigingen.

 

 

Reacties op de begroting

 

Brancheorganisatie Inretail vindt het ‘mooi’ dat dankzij de 5 miljard euro lastenverlichting de koopkracht en het vertrouwen in de economie licht stijgen en dat zo de bestedingen worden gestimuleerd. Maar de nieuwe durfkapitaalregeling voor het midden- en kleinbedrijf is het volgens Inretail ‘het enige kansrijke plan rond dit thema’. 

De brancheorganisatie vindt het een gemis dat de overheidsbegroting 2016 geen grootse plannen bevat om kredietverlening aan het mkb gemakkelijker te maken en werkgeverslasten te verlagen.

Om banengroei te stimuleren zouden werkgevers volgens Inretail minder lasten moeten hebben, maar ook blijft de organisatie hameren op een btw-verlaging.

 

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn te spreken over de kabinetsbegroting voor 2016. Ze vinden dat het kabinet met zijn plannen de herstellende groei en de werkgelegenheid ondersteunt. Ze zijn ook blij met de reservering van 50 miljoen euro voor het verstrekken van durfkapitaal. ‘Het kabinet maakt het fiscaal aantrekkelijk voor particulieren om te investeren in nieuwe en bestaande bedrijven’, schrijven ze in het een persbericht. 

Ze benadrukken het belang dat het kabinet de komende jaren verder inzet op lastenverlichting, versterking van de investeringsruimte en het innovatief vermogen van Nederland en de uitbouw van de exportpositie.

 Copyright van foto bij artikel: Rijksoverheid/Valerie Kuypers