TOP

Mexx vs. V&D: conflict over omzet shop-in-shops*

Na het faillissement van Mexx kwam de modeketen in aanvaring met V&D over de omzet van de shop-in-shops. Het warenhuis wilde het enorme bedrag namelijk niet afdragen, dat staat in het faillissementsverslag van Mexx.

Toen Mexx op 4 december 2014 failliet werd verklaard, had de modeketen maar liefst 32 shop-in-shops bij de – ook wankelende – warenhuisketen V&D. Het huurde hiermee vierkante meters winkelruimte en vulde het op met het eigen winkelinventaris, eigen voorraad en – in de meeste gevallen – eigen personeel. De huurprijs verschilde per contractvorm en locatie (tussen de 27 en 40 procent van de gerealiseerde omzet) en de betalingen liepen via de kassa’s van V&D, waarna de omzet – na aftrek van de variabele huurprijs – aan Mexx werd afgedragen.

Discussie

Maar toen Mexx failliet ging ontstond er een discussie tussen de twee partijen. “V&D meent dat er geen sprake is van huurovereenkomsten en stelt dat er sprake is van ‘concessieovereenkomsten’ en ‘consignatieovereenkomsten’”, stelt curator Frits Kemp in het faillissementsverslag van Mexx. Kemp vond echter zelf dat er wel een huurovereenkomst winkelruimte was en heeft daarom op 23 december 2014 – na het faillissement van Mexx – de overeenkomst opgezegd.

Omzet niet afdragen

Maar met het oog op een doorverkoop heeft de curator toch besloten de shop-in-shops zo veel mogelijk door te zetten waarmee een ‘aanzienlijke omzet’ is gegenereerd. Naar verluid gaat het hierbij om ongeveer een miljoen euro per maand. V&D wilde dit bedrag echter niet afdragen. “V&D vreesde schade te gaan lijden door de wellicht leeg komende shop-in-shops na het faillissement en wilde niet meer betalen”, licht Kemp toe aan nu.nl.

Opgelost

Nu Mexx een doorstart maakt met het Turkse bedrijf Eroglu Holdings, is het conflict opgelost met een schikking. Kemp: “Inmiddels is het nieuwe Mexx weer druk bezig met het opstarten van de bevoorrading en dergelijke.” De nieuwe afspraken hebben ook gezorgd voor “verbeterde betalingen door V&D”.

Faillissement Mexx

Mexx werd in 1986 opgericht door Rattan Chadha en had op het hoogtepunt meer dan 10.000 verkooppunten. Maar in 2012 leed Mexx een verlies van 85,7 miljoen euro, in 2013 was dit, na een herstructurering, nog altijd 82,6 miljoen euro. Op 4 december 2014 werd het modebedrijf failliet verklaard.

Na een doorstart met de nieuwe eigenaar Eroglu Holdings blijven acht van de negentien Nederlandse winkels bestaan. Het Turkse bedrijf heeft de Mexx-fillialen in Amersfoort, Amsterdam Schiphol Plaza, Den Bosch, Den Haag, Haarlem, Maastricht, Nijmegen en Roermond overgenomen. De winkels in Etten-Leur, Heerlen, Middelburg en Sittard worden onderverhuurd en vier andere vestigingen – in Apeldoorn, Lelystad, Rijswijk en Tilburg – zijn gesloten.