TOP

Mevio Schoenen in Oisterwijk stopt wegens gebrek aan opvolging

Mevio Schoenen in Oisterwijk – niet te verwarren met de gelijknamige winkel in Tilburg – zal op 31 december de deuren sluiten. Eigenaren Frans en Petra Meeuwis gaan met pensioen en hebben geen opvolger.

Naast de hoofdvestiging in Oisterwijk hebben de retailers een winkel op de Amsterdamse Dapperstraat, die eveneens eind 2020 dicht gaat. De beslissing heeft niets te maken met de coronacrisis, zeggen de retailers tegen het Brabants Dagblad. “We zijn allebei rond de zeventig. Tijd om ermee te stoppen”, aldus Petra. “Maar we hebben geen opvolger. Onze dochters willen de winkel niet overnemen.” Toch zal de naam Mevio niet helemaal uit het straatbeeld verdwijnen. Retailer Maikel Meeuwis, een neef van het ondernemerskoppel, runt in Tilburg zelfstandig een vestiging van Mevio Schoenen.

Bewogen geschiedenis

Frans is de tweede generatie Meeuwis in de schoenen. Het familiebedrijf heeft een bijzondere, maar ook bewogen geschiedenis. Zijn vader, die ook Frans heet, opende in 1948 een schoenenfabriek. Het bedrijf heette De Meeuw en was gespecialiseerd in kinderschoenen. Frans zegt tegen de krant dat zijn vader echter voor ‘tonnen’ werd opgelicht en uiteindelijk niet anders kon dat de fabriek verkopen.

Frans senior kwam de financiële klap te boven dankzij Huize Nelly, een villa in het bezit van de familie. Hij ging er woonruimte verhuren aan repatrianten die zich na de onafhankelijkheid van Indonesië in Nederland vestigden. In de jaren ’60 begon hij in het pand naast Huize Nelly een schoenenwinkel, Mevio Schoenen. Een familiezaak met een breed assortiment en betaalbare prijzen. Het is nog niet bekend wat er na de sluiting met de panden gebeurt.

Voetbalfamilie

Mevio Schoenen is een bekende naam in het Brabantse Oisterwijk. De schoenenwinkel was jarenlang sponsor van de lokale voetbalclub Taxandria (nu Trinitas Oisterwijk, red.). Oud-voetballer Marcel Meeuwis, die voor Feyenoord, Willem II en VVV Venlo speelde, is familie van de schoenenondernemers.  

Foto: Google Streetview