TOP

Mercer Amsterdam maakt vegan sneakers van wijnleer

Mercer Amsterdam experimenteert al langer met duurzame materialen en gaat daarin steeds een stapje verder. Nieuw is de toepassing van Italiaans 'wijnleer' en het op suède lijkende materiaal Alcantara, dat wordt gebruikt in het interieur van luxe auto’s.

Het Nederlandse Mercer Amsterdam heeft in samenwerking met het Italiaanse bedrijf Vegea de eerste sneaker ooit met uppers van ‘wijnleer’ gemaakt, de Mercer W3RD Wine. Zoals het woord al doet vermoeden, vormen druiven het belangrijkste ingrediënt van dit honderd procent veganistische materiaal. Het druivenleer is zacht, soepel, stabiel en recyclebaar. Ook over de rest van de sneaker is nagedacht. De lichtgewicht zolen zijn van algen en het mesh-materiaal bestaat uit gerecyclede petflessen.

Van luxe auto naar sneaker

Mercer Amsterdam is voortdurend op zoek naar bijzondere duurzame materialen. Tijdens die zoektocht stuitte oprichter en hoofddesigner Pim Dresen op de stof Alcantara. Het materiaal is ontwikkeld door een Italiaans bedrijf met dezelfde naam en wordt gebruikt als alternatief voor suède in de kledingindustrie en meubelmakerij. Het meest bekend is de toepassing in luxeauto’s, waaronder de Porsche 911. Alcantara is een melange van hecht geweven microvezels en bestaat voor 68 procent uit polyester en voor 32 procent uit polyurethaan. Het is duurzaam, slijt niet en heeft een luxueuze uitstraling. Dresen verwerkte de stof in een sneaker voor mannen, de Racer Lux Alcantara.

Duurzaamheid

Hoewel wijnleer nieuw is, zijn plantaardige materialen niet onbekend bij Mercer Amsterdam. Het merk zet sinds twee jaar sterk in op duurzaamheid, met de lancering van een sneaker met Piñatex (ananasleer) in 2019 als eerste stap. Eerder dit jaar vertelde designer Pim Dresen hier in een interview al meer over. “Ik vind het niet interessant om standaard schoenen te maken. Ik wil laten zien dat sustainable en vegan producten ook ‘street’ kunnen zijn.”

Benieuwd naar de vegan sneakers van Mercer Amsterdam? De Alcantara sneaker is inmiddels voor € 250,- te koop in enkele winkels en op de website van het merk. De sneaker gemaakt van wijnleer is vanaf januari verkrijgbaar.

Beeld: Mercer Amsterdam