TOP

Mensink Schoenen en Sport wordt Hofleverancier: ‘Een eerbetoon aan de generaties voor ons’

Op 17 april 2018 mocht familiebedrijf Mensink Schoenen en Sport in Denekamp het predicaat Hofleverancier tijdens het 125e jubileumjaar in ontvangst nemen. Directeur Stefan Mensink ziet de onderscheiding als eerbetoon aan de drie generaties voor hem. “Ons bedrijf bestaat niet alleen 125 jaar, maar is ook al die tijd in eigendom van de familie gebleven. Dat vind ik heel bijzonder.”

Eigenlijk hebben ze ontzettend veel geluk gehad, vertelt directeur Stefan Mensink (36) lachend. “Begin 2017 ontstond het idee om de aanvraag voor het Hofleverancierschap in te dienen. We wisten echter niet dat het predicaat alleen in een jubileumjaar uitgereikt kan worden. De timing – in 2017 bestond Mensink Schoenen en Sport 125 jaar – had niet beter gekund. Hadden we dit een jaar later bedacht, dan hadden we tot 2042 moeten wachten.”

Liefde voor het vak

In 1892 opende zijn overgrootvader Hendrikus Mensink een schoenmakerij in Doesburg, Gelderland. Zes jaar later verruilde hij Doesburg voor Denekamp, om niet lang daarna een pand op de huidige locatie van de winkel te betrekken. “Voor mijn opa Jan, mijn vader Henk en oom Willy was het niet meer dan logisch om ook in het familiebedrijf te stappen. Zo ging dat gewoon in die tijd”, zegt Mensink. Nu staat hij samen met zijn nicht Jacqueline als vierde generatie aan het roer van Mensink Schoenen en Sport. Op 18 mei 2017 namen ze het stokje officieel van hun ouders over. “Na de mavo wist ik in eerste instantie niet zo goed wat ik wilde doen. Op aanraden van mijn vader ben ik de MBO detailhandel-opleiding gaan volgen. Daarna ben ik de zaak ingekomen. De liefde voor de schoenen, die zit er gewoon in.”

Opening 1982 z

Geschiedenis in kaart

De aanvraag nam bijna een jaar in beslag. Ondernemingen die in aanmerking willen komen voor het Hofleverancierschap moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Ze moeten tenminste honderd jaar oud en van ‘onbesproken gedrag’ zijn en een regiofunctie hebben. “Je wordt helemaal doorgelicht”, zegt Mensink. “Alles moet kloppen. We hebben jaarrekeningen ingeleverd en de arbeidsinspectie over de vloer gehad. Onze aanvraag is langs zeven instanties gegaan en uiteindelijk door de koning goedgekeurd.”

Stefan voerde urenlange gesprekken – ‘sessies’ – met zijn vader en oom. “Vanaf 1892 tot nu zijn we de geschiedenis van ons bedrijf jaar voor jaar in kaart gaan brengen. Het eindresultaat is een combinatie van herinneringen en documenten uit gemeente- en familiearchief. Ook onze leveranciers hebben een steentje bijgedragen. We doen al heel lang zaken met de firma Nimco (Xsensible). Zij diepten bijvoorbeeld een rekening uit 1934 op.” 125 jaar geschiedenis achterhalen is nogal wat. De grote brand die in 1925 een deel van de winkel in de as legde, maakte het er niet makkelijker op. “Alles van voor die tijd waren we kwijt. Gelukkig vonden we op internet een persoonskaart van mijn overgrootopa, waarop te lezen was dat hij zich in 1892 als schoenmaker in Doesburg had gevestigd.”

IMG_5409

Vijf generaties Mensink

Op 17 april kreeg de familie Mensink het Koninklijk Wapen uit handen van burgemeester John Joosten in het gezelschap van familie, vrienden, leveranciers en lokale ondernemers. Stefan Mensink ziet het predicaat als een eerbetoon aan de generaties voor hem. “Met deze titel willen Jacqueline en ik onze overgrootvader, opa en vaders eren. De ochtend voor de uitreiking hebben we met onze ouders en kinderen eerst de graven van Hendrikus en Jan bezocht om er bloemen neer te leggen. We zijn er trots op dat ons bedrijf al 125 jaar bestaat en al die tijd in eigendom van de familie is gebleven.”

Hoe hij naar de toekomst kijkt? Mensink Schoenen en Sport is in het verleden traditiegetrouw overgaan van vader op zoon, maar de directeur voorziet een trendbreuk. Hij heeft twee peuterdochters, beiden anderhalf, Jacqueline drie meiden van 15, 14 en 10. De tieners helpen al mee in de zaak. Mensink, trots: “De uitreiking en het feest stonden echt in het teken van vijf generaties Mensink. Zelfs de kleintjes waren erbij.”

Meer lezen? Op de website van Mensink Schoenen en Sport is een uitgebreide historische beschrijving te vinden.

21-7-1959 foto van Antoon Damhuis Stand aan oranjestraat

Foto 1 (header): Jacqueline Silderhuis-Mensink, burgemeester John Joosten en Stefan Mensink, 2: de familie Mensink in 1982, 3: de familie Mensink nu, 4: Mensink Schoenen in 1957. De foto’s komen uit het familiearchief.