TOP

Meer omzet voor Schuurman Schoenen dankzij efficiënt winkelmagazijn

Een grotere voorraad op hetzelfde oppervlak. Een ruime winkelopzet dankzij een kleiner magazijn. Dankzij het verrijdbare magazijnsysteem van Bruynzeel Storage Systems hoeft Schuurman Schoenen klanten veel minder vaak ‘nee’ te verkopen. Dat komt de omzet ten goede. Mark Engelkens en Wendy Tellman van Schuurman Schoenen leggen uit.

In de winkel van Schuurman Schoenen in Groningen worden boven de schoenen verkocht waarmee het geld wordt verdiend. Maar het magazijn beneden is de motor waarop het verkoopproces draait. Hoe groter de magazijnvoorraad, hoe vaker de verkopers aan de wensen van de klanten tegemoet kunnen komen, hoe meer schoenen er over de toonbank gaan.

In het verleden leverde het kleine magazijn nog wel eens problemen op. In een warme septembermaand konden de klanten niet geholpen worden. Het magazijn bood alleen plaats voor de nieuwe collectie, waardoor de gevraagde slippers niet in huis waren. Ook kwam het voor dat het magazijn overvol was, waardoor de juiste schoenen niet goed gevonden konden worden.

Van 3500 naar 7000 paar schoenen

Daarom is filiaalmanager Mark Engelkens van Schuurman Schoenen Groningen zo tevreden met het nieuwe opbergsysteem dat Bruynzeel Storage Systems plaatste in het magazijn van de schoenenzaak: “In ons vernieuwde magazijn kunnen we 7000 paar schoenen kwijt, in onze oude stellingkasten 3500 paar. Daardoor is het aantal ‘nee’- verkopen met de helft gedaald.”

Tekst gaat door onder de foto

Schuurman Schoenen Groningen Mark Engelkens

Mark Engelkens van Schuurman Schoenen in Groningen

Door de verrijdbare dubbele magazijnkasten wordt de beperkte ruimte beneden veel efficiënter gebruikt. In plaats van zes gangpaden is er nu nog maar een. De kasten, die soepel met de hand via rails kunnen worden verplaatst, zijn met hun losse planken bovendien flexibel en efficiënt in te delen, waardoor de opslagcapaciteit verder is toegenomen.

Ticketingsysteem

Tegelijk met de installatie van de magazijnkasten nam Schuurman Schoenen een slim ticketingsysteem in gebruik. De verkopers in de winkel hoeven niet meer naar beneden om in het magazijn de schoenen te zoeken waar de klant naar vraagt, maar geven via een bonnetje hun ‘bestelling’ door aan de twee vaste magazijnmedewerkers beneden. Die weten de weg in het magazijn en kunnen de gevraagde schoenen snel leveren.

Ruime winkelopzet

Vanwege de successen in Groningen besloot Schuurman Schoenen om ook in Enschede het verrijdbare magazijn systeem op te nemen. In Enschede werd al langere tijd gezocht naar een geschikte nieuwe locatie. Door gebruik te maken van het verrijdbare systeem kon er op de nieuwe beoogde locatie meer ruimte benut worden voor de winkel en de nieuwe ruime winkelopzet.


Wil je ook meer weten over dit voor Schuurman Schoenen zo succesvolle magazijnsysteem? Kijk dan hier op de website van Bruynzeel Storage Systems.


“We hebben nu 650 vierkante meter winkeloppervlak en 150 meter magazijn tot onze beschikking”, zegt filiaalmanager Wendy Tellman trots. De ruim opgezette, opvallend lichte winkel biedt plaats aan maximaal 15.000 rechterschoenen. De linkerschoenen daarvan en de paren in verschillende maten en kleuren staan in het magazijn achter de winkel. Keurig op maat (heren- en kinderschoenen) of op kleur (damesschoenen).

Tekst gaat door onder de foto

Schuurman Schoenen Enschede 1
Schuurman Schoenen Enschede 2

Sleutelrol in verkoopstrategie

“Wij verkopen ook via internet, maar onze belangrijkste verkoopkanalen zijn toch onze veertig fysieke vestigingen in Noord- en Oost-Nederland. Om daar een goede omzet te kunnen draaien is het van groot belang dat we altijd een zo groot mogelijke voorraad hebben in verschillende maten. Zo voorkomen we lost sales: klanten die wel schoenen bij ons willen kopen, maar niets van hun gading of in hun maat vinden”, zegt André van Woudenberg, die als supportmanager van Schuurman nauw betrokken was bij de inrichting van de winkel.

Het magazijn vervult een sleutelrol in die verkoopstrategie. Daar moet in principe altijd de schoen beschikbaar zijn die de klant in de winkel ziet in een andere kleur of maat. Het magazijn biedt dan ook ruimte aan maximaal 25.000 schoenendozen. Op de specificaties van Schuurman heeft Bruynzeel Storage Systems het magazijn daartoe zo effectief en efficiënt mogelijk ingericht.

De inrichting bestaat uit in totaal zestig standaard beweegbare kasten over twee verdiepingen. Overigens is een deel van het magazijn – waar vooral herenschoenen staan – voorzien van een ‘glijbaan’ waarmee de schoenendozen snel op de winkelvloer kunnen zijn.

Tekst gaat door onder de foto

Schuurman Schoenen Enschede 3
Schuurman Schoenen Bruynzeel 3

Omzetstijging

Wat dit betekent is dat dankzij dit magazijnsysteem de omzet significant gestegen is. Al na 3 maanden kon Schuurman Schoenen een duidelijke omzetstijging meten van 10 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor, aldus Schuurman Schoenen. Het systeem is daarbij geschikt voor alle mogelijke magazijnen, van groot naar klein en van hoge ruimtes tot krappe kelders. Daarbij is de investering vaak binnen een jaar terug verdiend en biedt Bruynzeel Storage Systems ook lease-mogelijkheden aan.


Meer weten? Neem contact op met Joost van der Stoep van Bruynzeel Storage Systems: Joost.vanderstoep@bruynzeel.org of +31 (0)6 53692916

Ook op de website van Bruynzeel Storage Systems is meer informatie terug te vinden: https://bruynzeel-storage.nl/magazijn/

MEER INFORMATIE


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bruynzeel Storage Systems