TOP

Steeds meer grote retailers dicht; nu ook winkels vanHaren en H&M

Meer en meer grote spelers in de mode- en schoenenretail sluiten de fysieke vestigingen tijdelijk wegens het coronavirus, ook al is dat niet verplicht.

De Nederlandse vestigingen van H&M zullen vanaf donderdagmiddag 17:00 uur tijdelijk dichtgaan om te voorkomen dat het coronavirus verder om zich heen grijpt. Dat meldt het modebedrijf op Facebook. De Zweedse kledingketen sloot eerder deze week al zijn winkels in twaalf andere Europese landen. De 142 vestigingen van vanHaren gingen een dag eerder al tot nader order op slot. De gezondheid van klanten en medewerkers staat voorop, laat de schoenenketen in een bericht op de website weten. “We vinden dat we onze medewerkers en klanten hiermee het best beschermen tegen verdere verspreiding van het virus.” Klanten kunnen nog wel terecht op de webshops van beide bedrijven. H&M laat weten de termijn voor ruilen en retouren tijdelijk te versoepelen.

Groeiend aantal retailers

H&M en vanHaren sluiten zich aan bij het groeiende aantal retailers dat de fysieke vestigingen voorlopig dicht houdt. De filialen van De Bijenkorf, C&A, State of Art, Suitsupply, We Fashion en Zara zijn ook al gesloten. Net als de winkels van Portare Retail in Nederland en België, meldt de modegroep in een persbericht. Het gaat om tien Superdry-stores, vier Woolrich-stores en 1 Mcgregor-store. Deze bedrijven geven stuk voor stuk aan de gezondheid van hun medewerkers en klanten niet meer te garanderen. De nieuw aangekondigde noodmaatregelen zullen ook een rol spelen; sinds dinsdagavond is er duidelijkheid over de financiële compensatie waar retailers en andere ondernemers aansprak op kunnen maken bij een omzetverlies van 20 procent of meer.

Lees ook: Noodpakket kabinet: dit zijn de maatregelen voor mode- en schoenenondernemers

‘Non-food detailhandel op slot’

Het is de vraag of de Nederlandse non-food detailhandel op termijn überhaupt wel open kan blijven. In omliggende landen als België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje zijn winkels die geen voedingsmiddelen verkopen al dicht. Brancheorganisatie Inretail verwacht dat Nederland zal volgen, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis tegen Het Parool. “Het is op dit moment niet verplicht de winkels te sluiten, maar wij verwachten dat het kabinet ook hier verregaande maatregelen zal nemen. Dat besluit is uiteindelijk aan de overheid.”

Lege winkelstraten

Door de uitbraak van het coronavirus is het aantal bezoekers aan de winkelstraten in grote steden dramatisch gedaald, meldt Locatus. In de belangrijkste winkelstraten liepen zondag tot 65 procent minder bezoekers vergeleken met een jaar eerder. Op vrijdag en zaterdag hebben de binnensteden 45 procent minder bezoekers ontvangen dan in 2019.

Beeld: Pixabay (header), Locatus