TOP

McGregor vraagt uitstel van betaling aan, doorstart in de maak

De McGregor Fashion Group, waartoe de merken McGregor en Gaastra behoren, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Kenners zijn verrast, maar niet verbaasd over de problemen bij het bedrijf. Een doorstart is zeer waarschijnlijk, meldt de bewindvoerder.

Op vrijdagmiddag 10 juni kwam het verrassende nieuws naar buiten dat de McGregor Fashion Group uitstel van betaling had aangevraagd bij de rechter. Het bedrijf blijkt in de financiele problemen te zitten. Onder de groep vallen McGregor, Gaastra, Adam Brandstore en Emergo Textile Projects. 

Tegen het ANP zegt een woordvoerder dat de surseance van betaling alleen geldt voor de McGregor Fashion Group en de vijftig winkels van Adam Brandstore. De winkels van McGregor, Gaastra en Emergo Textile Projects (ETP) zijn niet in problemen, benadrukte de woordvoerder desgevraagd aan het ANP.

Doorstart dichterbij dan faillissement

Het afgelopen weekend hebben de bewindvoerder Mark van Zanten en de directie ‘de financiële en commerciële situatie van McGregor nader bestudeerd’. De conclusie van Van Zanten is dat een faillissement van de besloten vennootschappen McGregor Fashion Group Holding en Adam Menswear’ niet aan de orde is’, zo luidt het in een persbericht

Alle winkels van de verschillende merken en de webwinkel zijn nog open. Er werken in totaal 1200 mensen bij McGregor, in zowel Nederland als de rest van Europa. Het bedrijf heeft 150 winkels. In de Benelux zijn het er ongeveer 80. 

Vraagtekens jaarverslag

Quote meldt dat er vraagtekens zijn rond de laatst bekende jaarrekening. Het jaarverslag is in theorie wel op tijd gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel (KvK), ware het niet dat de vaststelling van het jaarverslag al op 15 augustus 2015 plaatsvond en de wet voorschrijft dat deze dan binnen 8 dagen bij de KvK wordt gedeponeerd. Dat zou gevolgen kunnen hebben in geval van een faillissement.

Bemoedigende uitgangspositie

Maar uit de bestudering van de financiële en commerciële resultaten en de gesprekken die de bewndvoerder heeft gevoerd gesprekken, blijkt dat ‘de operationele en commerciële uitgangspositie van Adam Menswear en andere merken of business units van McGregor bemoedigend is’.

“In de komende dagen zullen alle strategische opties verder worden onderzocht en zullen de besprekingen hierover worden voortgezet”, meldt het persbericht. “Hierbij streven de  directie en de bewindvoerder naar continuïteit voor de populaire brands en behoud van zoveel mogelijk werkgelegenheid waarbij zij de belangen van alle stakeholders zo goed mogelijk zullen behartigen.”

Verrassing

Het nieuws is een verrassing omdat het afgelopen half jaar vooral een goed-nieuws-show was rond McGregor. Dat begon in december 2015 toen toenmalig ceo Jeroen Schothorst wist te melden dat het bedrijf schuldenvrij was. Schothorst zelf en de cfo Ben Kolff, als ook Marcel Boekhoorn en de bank NIBC namen toe de schulden van ABN Amro over in ruil voor aandelen, elk een kwart.

Schothorst zei toen in een persbericht: “De transactie onderstreept het vertrouwen van onze aandeelhouders in onze merken McGregor en Gaastra en in onze succesvolle omni-channel strategie.” De keten wilde zijn verbeterde financiële positie gebruiken om door te kunnen groeien. Het winkelbestand zou wel teruglopen volgens Schothorst: “In de regio Brabant hebben we acht winkels, dat zal teruggaan naar vier of vijf.”, zei hij destijds.

In februari opende het merk McGregor een nieuwe conceptstore in Amsterdam, in februari lanceerde het een maatpakkenservice. Eind mei werd nog een nieuwe website gelanceerd. 

Tien miljoen euro winst

Het concern verwachtte in december in 2015 een omzet te realiseren van 235 miljoen euro en daarbij een EBITDA te realiseren van ruim tien miljoen euro. Het bedrijf wilde in 2016 een hoger brutobedrijfsresultaat boeken dat ligt tussen de 12 en 14 procent.

Dat loopt nu dus wat anders, blijkt nu. Op vrijdag verleende de rechtbank in Amsterdam aan het bedrijf uitstel van betaling. En dat terwijl de nieuwe ceo, Armin Broger, pas twee maanden aan de slag is. Hij volgde eind april Jeroen Schothorst op. Schothorst is nog wel aandeelhouder.

‘Geen verrassing’

Schothorst  laat in een eerste reactie aan Quote weten “het onzettend jammer te vinden, maar het komt niet als een grote verrassing. Ik ben geen directeur meer, alleen nog een betrokken aandeelhouder. De nieuwe directie heeft plannen gemaakt om de toekomst van de onderneming veilig te stellen, maar uiteindelijk konden wij als aandeelhouders niet de gevraagde of benodigde funding opbrengen.”

‘Totale bullshit’

In het Algemeen Dagblad zegt retaildeskundige Pail Moers te twijfelen aan de wijze waarop Schothorst het bedrijf heeft achtergelaten. Schothorst liet bij zijn afscheid optekenen dat hij het bedrijf met een gerust hart achterliet, omdat de basis na een spannende tijd weer ‘stabiel’ was. 

“Dat was blijkbaar totale bullshit” zegt  Moers. “Geen enkele bestuursvoorzitter zegt: ik treed af want het is een klotezooi. Denk maar aan de voormalige topman van Miss Etam, John van der Ent, die bij zijn aftreden verkondigde dat hij de winkels in fantastische omstandigheden achterliet. Even later was Miss Etam failliet.”

Oude merken

Tegen de NOS zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing en Retail aan de Nyenrode Business Universiteit, dat een verkoop niet gemakkelijk zal zijn. “Het zijn oude merken zonder aansluiting bij jonge mensen. McGregor en Gaastra worden als luxe gepositioneerd, maar de meeste mensen, vooral jongeren, vinden hun kleding niet modieus genoeg.”

Te veel winkels in het duurdere segment

De Volkskrant laat Frank Quix van Q&A aan het woord: “Er is een overaanbod van kledingwinkels, dat zich alleen oplost als er partijen verdwijnen. Topmerken als H&M en Zara hebben zo ongeveer hun beste jaar ooit en onderaan de markt groeit ook Primark goed, maar tegelijkertijd bezuinigen mensen op de kleding in het net iets duurdere segment. Ik denk dat dit McGregor parten speelt.”

Inretail is verrast

Tegen BNR zegt Paul te Grotenhuis, woordvoerder van brancheorganisatie Inretail verrast te zijn door het bericht: “Wij vertegenwoordigen 16.000 winkels en zijn goed geïnformeerd. Vaak hoor je wel rondzingen als bepaalde partijen het moeilijk hebben, maar voor ons is het nieuws”. Hij verwacht dat de kans op een faillissement niet zo groot is. “De formules van McGregor zitten op goede locaties, vaak ook in huurpanden, dus gaten zijn snel gevuld.”

België

Inmiddels heeft ook de Belgische tak van zich laten horen. Tegen de Vlaamse krant De Standaard zegt Kris Van de Mierop van McGregor België: “Wij vielen zelf uit de lucht toen we het nieuws vernamen. Ik weet niet wat er precies aan de hand is en ik krijg ook geen contact met de hoofdzetel. Het zal daar dan ook een heksenketel zijn. Ik kan wel bevestigen dat de bescherming tegen schuldeisers enkel geldt voor Nederland, niet voor de zelfstandige entiteiten in België, Frankrijk en Spanje.”