TOP

Mag ik een camera ophangen in mijn winkel?

Wil jij diefstal tegengaan en denk jij erover na om een camera op te hangen in je winkel? Lees hier welke regels daarvoor gelden.

Eind 2013 bleek dat winkelcriminaliteit nog steeds een groot probleem is voor winkeliers. In 2012 liepen winkeliers totaal maar liefst 1,2 miljard euro mis. Maar liefst 59 procent van deze schade werd veroorzaakt door diefstal door klanten. Ook diefstal door personeel komt meer en meer voor. Hang daarom een camera op in je winkel.

Regels

Een camera ophangen mag echter niet ‘zomaar’. Wil jij een camera ophangen buiten je winkel, bijvoorbeeld om de straat voor je winkel te filmen, dan gelden hiervoor de regels voor de openbare ruimte. Filmen in een openbare ruimte is geoorloofd, mits er duidelijk is aangegeven dat er wordt gefilmd. Dit kan bijvoorbeeld door een bordje te plaatsen dat er een camera hangt. Wanneer de camera of een monitor daarvan duidelijk zichtbaar is, is een bordje niet nodig. Mensen snappen dan ook wel dat er gefilmd wordt.

Winkels

Winkels vallen onder het begrip ‘openbare ruimte’. Een camera in de winkel moet dus ook worden aangekondigd. Toch kan filmen in een winkel ook verboden zijn als er een bordje hangt. Het filmen in pashokjes is bijvoorbeeld nooit toegestaan, omdat hiermee de privacy van de klanten te veel wordt aangetast.

Reglement cameratoezicht

Bij cameratoezicht waarbij opnames worden gemaakt moet een reglement cameratoezicht worden gepubliceerd. In dit reglement moet onder andere staan waarom er opnames worden gemaakt, wie toegang heeft tot de opnames, en wanneer de opnames worden gewist. Opnames mogen zo lang worden bewaard als nodig is voor het doel. Vanaf vier weken moet het bewaren van opnames echter worden gemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens.

Bedrijfsruimte

Een bedrijfsruimte die alleen toegankelijk is voor personeel, is geen openbare ruimte. Voor een dergelijke besloten omgeving gelden er strengere regels. Ook hier moet een camera vooraf zijn aangekondigd en moet een camerareglement zijn gemaakt. Daarbij moet er een belangenafweging zijn gemaakt tussen de belangen van de werkgever en die van het personeel. De privacy van werknemers wordt met een camera in de bedrijfsruimte namelijk meer aangetast dan met een camera in de winkel. Filmen is alleen toegestaan als het belang van de werkgever zwaarder weegt dan de belangen van het personeel, bijvoorbeeld als er veel wordt gestolen door personeel en de werkgever geen andere uitweg ziet.

Verborgen camera

Een verborgen camera vereist nog wat extra’s. Wanneer er uit een bepaald magazijn wordt gestolen, kan een werkgever bepalen om daar een verborgen camera op te hangen. Naast de eerder genoemde regels mag een verborgen camera alleen worden opgehangen om bepaalde werknemers te filmen, die bijvoorbeeld worden verdacht van de magazijndiefstallen. Ook moet het gebruik van de verborgen camera (niet de plek) worden gemeld aan de werknemers, inclusief een eventuele ondernemingsraad. De camera moet tot slot een laatste redmiddel zijn. Er mogen dus geen andere opties meer zijn om de diefstal uit het magazijn te doen stoppen. Een verborgen camera mag overigens maar voor drie maanden worden opgehangen.