TOP

Macintosh Retail Group sluit ruim 110 winkels

Macintosh Retail Group, het moederbedrijf van onder meer de schoenenketens Dolcis, Scapino, Invito en Manfield, sluit ruim 110 winkels. Het gaat om bijna tachtig van de 570 filialen in Nederland, hoofdzakelijk schoenenwinkels.

Macintosh Retail Group verwacht dat de huidige moeilijke marktsituatie pas in 2015 zal verbeteren. In totaal heeft Macintosh nu nog in totaal zo’n duizend winkels in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. De 110 winkels zullen binnen drie jaar gesloten worden.

De gevolgen voor het winkelpersoneel zijn minimaal, omdat de ontslagen vooral via natuurlijk verloop zullen plaats vinden, aldus Macintosh. De omzet van de te sluiten winkels bedraagt ongeveer 65 miljoen euro.

Bedrijfsresultaat
Door de kosten voor winkelsluitingen en afschrijvingen neemt het bedrijf een last van in totaal 136 miljoen euro. Over 2012 zal er een ”fors negatief” bedrijfsresultaat worden behaald, maar wel een positief operationeel resultaat, meldt Macintosh. Voor 2015 hoopt het bedrijf op een winst van 30 tot 40 miljoen euro per jaar.

Samenwerking met andere retailers
Het omzetverlies door de winkelsluitingen verwacht Macintosh grotendeels op te kunnen vangen door onder meer samenwerking met andere retailers, online groei en uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk.

Reorganisatie
Eind vorig jaar startte de retailer met het herstructureringsprogramma MacFit. Die reorganisatie kost het bedrijf dit jaar een investering van 20 tot 30 miljoen euro.

Het beursgenoteerde winkelconcern stelt dat de financiële positie sterk blijft en dat de afspraken met de banken worden nagekomen. Het dividend over 2012 zal gewoon worden uitgekeerd.