TOP

Lokale partij pleit voor schoenmakersopleiding in Waalwijk

In Waalwijk moet een nieuwe opleiding voor schoenmakers komen. Dat is de wens van de lokale partij Samen Waalwijk. De jonge politieke partij heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een pilot te starten samen met het bedrijfsleven, het onderwijs en het nieuwe schoenenmuseum.

Beeld: Germans Lat via Pixabay

Samen Waalwijk vindt de gemeente de ideale plek voor een nieuwe opleiding voor schoenmakers, zo meldt het Brabants Dagblad. Waalwijk en de schoenenindustrie hebben immers een lange geschiedenis samen en bovendien opent hier in april het nieuwe schoenenmuseum.

Met het verzoek reageert Samen Waalwijk op een interview dat schoenmaker Jan van der Velden eerder aan de krant gaf. De 62-jarige schoenmaker in Kaatsheuvel wil over twee jaar stoppen met werken, maar heeft nog geen opvolger gevonden. “We zijn een uitstervend ras”, zegt hij. “De branche vergrijst. Ik ken heel wat schoenmakers die richting hun pensioen gaan, maar nieuwe aanwas is er niet.”

DNA van Waalwijk

Samen Waalwijk ziet een oplossing voor dit probleem door een nieuwe opleiding in Waalwijk op te zetten. “Het ambacht van schoenen maken, maakt een wezenlijk onderdeel uit van het DNA van onze stad. Waalwijk is hét schoenencentrum van Nederland en wil dat ook uitdragen. Dat het mooie vak van schoenmaker dreigt uit te sterven, mogen we niet laten gebeuren.”

Prachtig vak

Nederland telt op dit moment 705 bedrijven die zich bezighouden met de reparatie van schoenen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Daarvan zijn er 415 actief als eenmanszaak. Ons land heeft een opleiding voor schoenmakers in Utrecht, waar op dit moment elf leerlingen lessen volgen. Volgens Margret Hoekenga, secretaris van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging, is dit te weinig. “Eigenlijk hebben we er elk jaar veertig nodig”, zegt ze in het Brabants Dagblad. Maar dan moeten de belangstellenden er wel zijn. “We proberen jongeren te bereiken via scholen en sociale media. Het is een prachtig vak. Elke dag ben je bezig met het herstellen van schoenen in hun originele staat én je hebt contact met de klant, de gebruiker. In een fabriek heb je dat niet; daar zie je nooit de mensen voor wie je iets maakt.”

Potentiële samenwerking

Samen Waalwijk ziet mogelijkheden voor een opleiding in of bij het Schoenenkwartier, dat op 16 april opent in het hart van de stad en een museum, kenniscentrum en maaklabs combineert. De fractie wil van het college weten of het bereid is met het idee aan de slag te gaan. De partij  wil ook weten of er subsidiemogelijkheden zijn voor zo’n ‘proeftuin’. Het college van burgemeester en wethouders is verplicht binnen zes weken antwoord te geven op de vragen van Samen Waalwijk.