TOP

Lidewij Edelkoort: vrouwenmodetrends zomer 2021

Trendforecaster Lidewij Edelkoort zette haar seminar voor zomer 2021 volledig in het teken van groen. “De behoefte aan groen is zo krachtig, het is onmogelijk te negeren.”

Hoewel Lidewij Edelkoort overproductie en massaconsumptie al vaker ter sprake heeft gebracht tijdens haar seminars, was het dit seizoen voor het eerst dat haar volledige presentatie in het teken stond van duurzaamheid. Dat lijkt misschien wat laat voor een trendforecaster, maar het onderwerp is volgens haar nu echt niet meer te negeren. “Juist de jonge generatie is heel bewust en attendeert hun ouders op duurzaam leven en consuminderen.”

Modewereld op zijn kop

Het roer moet om en dat zal grote impact hebben op de mode-industrie. “De behoefte aan groen is zo krachtig, dat het de mode- en designwereld zonder twijfel op zijn kop zal zetten. Groen ontspringt aan zoveel politieke en humanistische bronnen, dat het onmogelijk is om te negeren. Maar zijn belangrijkste eigenschap is het vermogen om vreugde te brengen. Zijn energie en charisma zijn aanstekelijk en zullen ons helpen om te zijn, wanhoop bestrijdend met optimisme en geluk. Plezier als een nieuwe vorm van activisme.”

‘De behoefte aan groen zal de modewereld zonder twijfel op zijn kop zetten’

Lidewij Edelkoort

Kwaliteit en schoonheid

Organisator Appletizer koos het Naarderbos in Naarden als locatie voor Edelkoorts presentatie Green Wave op maandag 2 december 2019 en dat sloot goed aan op haar verhaal. Bezoekers hadden uitzicht op het bos en het water en passend bij het thema werd er een veganistische lunch geserveerd. Ook Edelkoort had aan haar outfit een groen accent toegevoegd. “Ik laat vandaag veel dingen zien die te maken hebben met esthetiek en schoonheid, in mooie stoffen van goede kwaliteit”, begint ze. “Juist tegen al het pessimisme in. We kunnen niet veel nieuwe dingen meer verzinnen, alles is al een keer gedaan. Het gaat nu om kwaliteit en schoonheid. Het is een vrij eenvoudig seizoen, gebaseerd op nieuwe vezels en garens voor eenvoudige vormen.”

De 10 opvallendste tendensen voor zomer 2021:

1. Centraal staat de kleur groen in alle schakeringen. Geïnspireerd op planten en groente. Ze toonde zelfs complete outfits in het groen. “Het groene blijft voortbestaan en is heel belangrijk de komende seizoenen.

2. Het tweede bepalende punt voor dit seizoen zijn nieuwe fibers en garens. “Overal ter wereld is men hiermee bezig en worden er studies naar gedaan.” Stoffen worden gemaakt van bamboe, brandnetels, banaan, ananas, kokos of uit biotechnologie. Er wordt zelfs kleding gemaakt uit papier.

3. Recycling is nog zo’n belangrijk punt. “Hopelijk kunnen we weg van alles wat synthetisch is en als stoffen niet natuurlijk zijn, zijn ze gerecycled. Deze nieuwe stoffen zijn wel wat steviger en zwaarder. Dat maakt dat ze langer meegaan en beter te recyclen zijn. Want dat gaat niet met al die shit die nu gemaakt wordt.”

4. Ook wordt er volop geëxperimenteerd met natuurlijke grondstoffen om materialen te kleuren. Die zijn daardoor wel minder fel, maar afgezwakter. “Deze ontwikkeling zal ons beroep erg beïnvloeden. Er zit altijd leven in deze kleuren, ze zijn nooit helemaal uni.”

5. Mode blijft verder geïnspireerd door de boerderij met prairiejurken, lange rokken, romantische bloezen, shirtjurken, bontgeweven stoffen en eenvoudige constructies. De landelijke romantiek zien we ook terug in de materialen, geïnspireerd door keukenlinnen, quilts en jacquards, soms met borduursels.

6. Het seizoen is artistiek en kleurrijk, heel geschikt voor hoogzomer. Met handgeweven dessins, borduursels, bloemenprints, madrasruiten en natuurlijke stoffen. Denk aan linnen, ikat en ramie. “Dat handgemaakte is heel hoopgevend. Niet meer die massaproductie. Het is dit jaar ook voor het eerst dat er massaal protest is tegen Black Friday.”

7. Daarnaast zien we veel stoffen met reliëf, geïnspireerd door de plantenwereld. “Reliëf wordt het nieuwe motief. Dat zet door in mijn presentatie voor winter 2021-2022.”

8. De kleur roze blijft. De kleur wordt al langer door de trendforecaster getipt, en ook in deze ‘groene golf’ past de kleur perfect. Denk aan de natuurlijke roze kleur van bloemen en planten. In ikat, voile, tule en satijn.

9. Verder veel (kleurrijke) bloemmotieven en exotische prints, liefst op linnen. “We moeten kijken hoe we minder katoen kunnen gebruiken. Dit thema is heel geschikt voor de zomer.”

10. Water is tenslotte ook een belangrijke inspiratiebron: voor waterige, aquarelachtige kleuren en dunne, vloeiende en soms transparante stoffen en het gebruik van pailletten en linten.

Lees verder over de presentatie The Green Book, casual wear, leisure & active voor winter 2020-2021.

Lees terug wat Lidewij Edelkoort vertelde over de vrouwenmodetrends voor zomer 2020 en winter 2020-2021.