TOP

Leerorganisaties vragen om aandacht voor leer op VN-klimaattop

In de aanloop naar de VN-klimaattop COP26 hebben internationale leerorganisaties hun krachten gebundeld. Met een ondertekend manifest willen zij hier de positieve bijdrage van leer aan het milieu bij de aanwezige wereldleiders onder de aandacht brengen.

De klimaattop COP26 van de Verenigde Naties vindt plaats van 31 oktober tot 12 november in Glasgow. Tijdens deze klimaattop proberen de deelnemende landen de afspraken uit het akkoord van Parijs verder uit te werken. Regeringsleiders uit de hele wereld zullen hier hun opwachting maken, wat de klimaattop een goede gelegenheid maakt om een onderwerp onder de aandacht te brengen.

Positieve bijdrage

Het initiatief tot een gezamenlijk manifest van de lederwarenwereld komt van de Leather and Hide Council of America (LHCA) en de International Council of Tanners and Leather. Het manifest is bedoeld om de aanwezigen op de top aan te spreken op de positieve bijdrage van leer aan milieu-inspanningen. Het wijst op de lange levensduur van leer, dat bovendien een alternatief kan zijn voor materialen op basis van fossiele brandstoffen.

De organisaties sturen het COP26 Leather Manifesto naar bedrijven in de leerindustrie en partnersectoren met de oproep om dit plan te ondersteunen. De organisaties zijn van plan om het manifest vlak voor het begin van de top vrij te geven, samen met de lijst van ondersteunende ondertekenaars.

Vegan

In hoeverre de actie in Glasgow door de wereldleiders wordt opgemerkt is nog de vraag want ook veel andere partijen vragen hier om aandacht. Zo wijst de vegan-gemeenschap erop dat veganisme het klimaat kan redden, al is het verzoek om het reduceren van de intensieve veeteelt op de agenda te zetten niet gehonoreerd. Ook op de vraag om een veganistisch menu voor deelnemers aan de top werd niet ingegaan.

Beeld: Kelly Sikkema via Unsplash