TOP

Lechal: de slimme schoen*

Vergeet Google Glass. De nieuwe draagbare techniek van dit decennium: de slimme schoen. De innovatie is afkomstig uit India en wordt de Lechal genoemd, wat letterlijk ‘neem me mee’ betekent. De schoen is uitgerust met een Bluetooth-systeem dat gekoppeld wordt aan Google Maps. De schoen trilt op het moment dat je een nieuwe afslag moet nemen. Heel handig.

De smart shoe is voor iedereen

De app die hiervoor gebruikt wordt – gecreëerd door Ducere Technologies Pvt – telt je stappen en het aantal verbrande calorieën.  De schoen zelf kan gebruikt worden voor joggen. Maar dit is niet het soort high tech-snufje dat alleen geschikt voor fanatieke hardlopers, de zool past namelijk in bijna alle soort schoenen. Dus als je naar muziek wilt luisteren in je auto in plaats van naar je navigatie, dan zet je gewoon je Lechal aan. Maar je kunt het ook gebruiken voor wielrennen, mountainbiken of hiken. En het is ook ideaal als je niet de toerist wilt zijn die bij iedere hoek op zijn kaart of telefoon moet kijken.

Schoen voor blinden en slechtzienden

In het oorspronkelijk plan was de schoen speciaal bedoeld voor blinden en slechtzienden. Volgens de World Health Organization leeft ongeveer 90% van mensen met een oogaandoening in de wereld in een ontwikkelingsland, waarvan 20% alleen al in India. De techniek kan met recht een stap in de goede richting worden genoemd.

Oprichters Lechal

De slimme schoen is ontsproten aan het brein van de 30-jarige Krispian Lawrence en 28-jarige Anirudh Sharma. De twee ingenieurs begonnen hun start-up in een klein appartement in 2011. Met hulp van investeerders werken er inmiddels 50 mensen. ‘We hadden het idee en bedachten ons dat het echt een uitkomst is voor slechtzienden omdat het zonder audio of andere fysieke afleidingen werkt,’ zegt Lawrence in een interview met AFP. ‘Maar toen testten we het en dachten we: hé, dit zou ik zelf ook best handig vinden. Het voelde heel bevrijdend om niet steeds op je telefoon te hoeven kijken. (…) De schoen werkt heel instinctief. Het is hetzelfde als iemand op je rechter schouder tikt en je lichaam direct naar rechts draait.’