TOP

Kun jij het verticale 3 strepen merk van Adidas, nu deze voorlopig ongeldig is verklaard, nu ook gebruiken?


Speel je wel eens met het idee om 3 strepen op je schoen te plaatsen? En vraag je jezelf dan wel eens af of dit wel mag, gezien de 3 strepen merken van adidas? Je wilt natuurlijk geen claim van een groot en gevestigd merk aan jouw broek.

Onlangs is het verticale 3 strepen merk van Adidas ongeldig verklaard. Dit betekent dat Adidas dit merk verliest. Kan iedereen – en jij dus ook – het 3 strepen merk van Adidas nu op die nieuwe schoen gebruiken?

BRight Adidas 3 strepen 1

Wat zijn de opties wanneer je het 3 strepen merk gaat gebruiken?

1. Adidas tekent beroep aan. Het zou ons verbazen als Adidas die kans voorbij laat gaan. En dan geldt dat het merk geldig is, totdat in beroep een beslissing is genomen. Als je er dan voor kiest de 3 strepen te gebruiken en het Europese Hof beslist dat het 3 strepen merk wél geldig is, dan bestaat alsnog het risico dat Adidas je aanschrijft voor inbreuk. En dat brengt als risico met zich mee dat met de verkoop moet worden gestopt en de winst moet worden afgedragen over de gehele periode dat de verkoop heeft plaatsgevonden.

2. Het 3 strepen merk van Adidas blijft ongeldig. Dit betekent niet dat iedereen de strepen kan gebruiken. Het betekent wel dat de bescherming van de 3 strepen wordt beperkt.

BRight Adidas 3 strepen 2

a. Naast het merk met de 3 verticale strepen, heeft Adidas namelijk nog meer ingeschreven 3 strepen merken, alleen zien deze voornamelijk op (specifieke) kledingstukken en niet op schoeisel. Dit geldt niet voor het schuine 3 strepen merk, dat juist wel voor schoeisel is ingeschreven.

b. Je zou dus kunnen zeggen dat het gebruiken van 3 verticale strepen geen problemen hoeft op te leveren. Echter, is dit wat kort door de bocht. Want de schoenen waarop Adidas het verticale 3 strepen merk gebruikt(e), kunnen ook worden beschermd door het auteursrecht. Of Adidas kan een beroep doen op het onnodig veroorzaken van verwarringsgevaar (slaafse nabootsing). Natuurlijk is hierbij nog wel van belang de vraag óf er auteursrecht rust op de betreffende schoen van Adidas dan wel de vraag óf de betreffende schoen van Adidas een eigen gezicht op de markt heeft – dus, dat Adidas de eerste was met een dergelijke schoen – (bij slaafse nabootsing) en daarna moeten de totaalindrukken van de beide schoenen met elkaar worden vergeleken.

De vraag of je het verticale 3 strepen merk van Adidas , nu deze voorlopig ongeldig is verklaard, mag gebruiken, is dus helaas niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Laat je altijd goed adviseren wanneer je overweegt de 3 strepen te gaan gebruiken.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen hebben, neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Nanda de Jongh-Ruyters, Advocaat @ BRight Advocaten

 


Over Nanda de Jongh-Ruyters

Nanda de Jongh-Ruyters is advocaat bij BRight Advocaten. BRight Advocaten is een gespecialiseerd advocatenkantoor voor advies, bemiddeling en procedures op het gebied van intellectueel eigendomsrecht, ICT, privacy en commerciële contracten met een sterke focus op retail, fashion & innovatie. Meer weten? Kijk op de website www.bright-advocaten.nl.

Deze expertlog wordt je aangeboden door onze kennispartner BRight Advocaten