TOP

Kritiek op censuurbeleid Vans

Vans biedt klanten de mogelijkheid om schoenen van een persoonlijke boodschap te voorzien en hanteert daarbij een zwarte lijst met ‘haatdragende en aanstootgevende’ termen. Daar kwam deze week kritiek op; zo mag ‘feminist’ niet, maar ‘white power’ wel.

Met het Customs-programma kunnen klanten hun Vans voorzien van een eigen tekst op de achterkant van de schoen. Het schoenenmerk hanteert daarbij een zwarte lijst met woorden die niet gebruikt mogen worden, omdat ze haatdragend of aanstootgevend zouden zijn. Het feministische platform Damn, Honey uitte deze week op social media kritiek op die lijst. Zo mogen woorden als ‘feminist’ (of ‘femi’ op de linkerschoen en ‘nist’ op de rechterschoen), ‘LGBTQ’, ‘queer’, ‘trans’ en ‘gay’ niet worden gebruikt, maar termen als ‘white supremacy’ en ‘white power’ wel.

Tegen haat en racisme

Vans’ censuurbeleid is volgens de oprichters van Damn, Honey op zijn zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien het bedrijf op de eigen website een duidelijk statement tegen haat, onverdraagzaamheid en racisme maakt en doneert aan de Amerikaanse non-profitorganisaties National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), Color of Change en het Gender & Sexuality Netwerk in Nederland.

Foto: Unsplash.com/Harry Hundal