TOP

Kredietcrisis in China: nog nooit zo stil op World Shoetec

Dankzij de scherpe controles op het kapitaalverkeer zijn de Chinese banken grotendeels ontsnapt aan de kredietcrisis, maar de exportsector, goed voor ruim 40 procent van het bbp, steunt en kreunt. De lijnen in de grafieken van overheid en denktanks wijzen naar beneden, analisten stellen hun prognoses bij en het begint nu ook door te dringen tot de bevolking: de economische groei met dubbele cijfers is voorbij.

Zakenbank Credit Suisse in Hongkong voorspelt dat de Chinese groei in het laatste kwartaal van dit jaar zelfs daalt naar 5,8 procent en dat in 2009 de eerste kwartalen de groei op ongeveer 6 procent uitkomt, bijna een halvering vergeleken met de cijfers van 2007 en begin 2008.

“Het is hier nog nooit zo stil geweest”, constateert Zhuang Jiayin, hoofd verkoop van de machinefabriek Dg Nekon uit Dongguan, op World Shoetec, de grootste schoenenbeurs in de Parelrivierdelta. In de afgelopen jaren had Zhuang op de tweede beursdag meestal al voor 20 miljoen dollar aan geavanceerde schoenmakersapparatuur, zoals de ‘ultra sonic slitting machine’ of de ‘double disc ultra-sonic hot-fix machine’ verkocht. Nu heeft hij voor amper 100.000 dollar (78.400 euro) omgezet.

Bij de stands van de schoenfabrikanten – Jingheng, Kuari en vele andere fabrieken waar 40 procent van de schoenen in de wereld worden gemaakt – vervelen de verkoopmanagers zich zelfs stierlijk. Vorig jaar omstreeks dezelfde tijd waren de orderboeken voor de eerstvolgende maanden al gevuld. “Je zou denken dat mensen altijd schoenen nodig hebben, maar dat is niet zo. Amerika is het probleem, dan Europa, ik heb nog geen Fransman, Hollander of Duitser aan mijn bureau gehad. Alleen Rusland is nog oké en er komen opeens meer bestellingen uit Syrië”, zegt Chang Yuan, verkoopdirectrice van Kuari. Dankzij langer lopende contracten met het Amerikaanse merk Steve Maddens lopen de 1.800 werknemers van Kuari niet onmiddellijk gevaar, maar op de schoenenbeurs is geen bedrijf te vinden dat weet of dit het laatste jaar is. Enkele stands zijn leeg omdat aangemelde bedrijven al failliet zijn gegaan. Alleen bij Progressive worden goede zaken gedaan. Dit bedrijf maakt hooggehakt, felgekleurd schoeisel voor met name het Londense uitgaansleven. “Wat vandaag mode wordt, kunnen wij binnen zeven dagen leveren. Dat is onze kracht en daardoor merken we niets van een crisis, want onze klanten blijven gewoon uitgaan”, zegt directeur Lie.

Honderdduizenden Arabieren, Afrikanen, Aziaten en westerlingen komen altijd naar de beurzen hier. Maar dit jaar slinken bezoekersaantallen en omzetten.

 

Bron: NRC