TOP

“Kinderarbeid bij schoenenproductie in India”

Een aantal schoenenproducenten maakt in India nog steeds gebruik van kinderarbeid. Dat concludeert ontwikkelingsorganisatie Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingsamenwerking) op basis van onderzoek in India.

Uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) zou blijken dat vooral Bata, Marks & Spencer, Clarks en Bugatti voor de productie van hun schoenen gebruikmaken van kinderarbeid.

Lijm en giftige stoffen
Volgens Sofie Ovaa, coördinator van de Hivos-campagne Stop Kinderarbeid, heeft een lokale onderzoeker van SOMO werkplaatsen in India bezocht. In het Nederlands Dagblad zegt zij: “De kinderen zijn tussen de 11 en 15 jaar. Het werk dat ze doen is schadelijk, ze werken met lijm en giftige stoffen. Bij het naaien van leer en uitsnijden van zolen kunnen ze zichzelf bovendien verwonden. De onderzochte werkplaatsen leveren schoenen aan deze vier bedrijven. In één van de werkplaatsen zijn ook labels aangetroffen van die schoenmerken.”

Nederlandse winkels
Volgens het Nederlands Dagblad hebben SOMO en Hivos niet kunnen aantonen dat de schoenen die door kinderen gemaakt zijn ook in de Nederlandse winkels terecht zijn gekomen, maar wel dat in de keten kinderarbeid plaatsvindt. Zowel Bata als Clarks hebben Hivos laten weten met een vervolgonderzoek bezig te zijn.

Bugatti
Ook Bugatti is direct een onderzoek bij de fabrieken in India gestart, zegt Luigi Randolfi, importeur voor de Benelux van Bugatti Shoes. “We werken daar met zestig verschillende fabrikanten, die hun productie soms ook weer uitbesteden. Bugatti voert een ‘zero tolerance’-beleid op het gebied van kinderarbeid. We hebben een ‘letter of conduct’ waar fabrikanten zich aan moeten houden. Momenteel zijn we in gesprek met Hivos om te kijken op welke manier we kinderarbeid in onze productieketen voor 100 procent kunnen uitsluiten.”     

Nederlandse schoenenmerken
In het onderzoek worden ook Nederlandse schoenenmerken als Van Bommel en Cruyff Sports genoemd. Zij kregen een slechte beoordeling omdat ze onvoldoende bewijzen dat hun schoenen niet door kinderen worden geproduceerd. Volgens een woordvoerder van Hivos reageerden deze schoenenmerken niet op vragen over kinderarbeid.

Ferenc van der Vlies, directeur/eigenaar van Premium Inc. het bedrijf achter Cruyff Sports, en algemeen directeur van Van Bommel, Reynier van Bommel, ontkennen in het Algemeen Dagblad (AD) gebruik te maken van kinderarbeid. Beide directeuren zijn verontwaardigd over de impliciete beschuldiging.

Cruyff Sports 
Ferenc van der Vlies zegt precies te weten waar de schoenen van Cruyff Sports worden geproduceerd. Dat is volgens hem niet in India en ook niet in China. “We vinden dat je goed met mensen om moet gaan en met kinderen zeker. Daarom hebben wij in de fabrieken een eigen manager die de kwaliteit bewaakt”, reageert Van der Vlies.

Van Bommel
Reynier van Bommel zegt dat er gegarandeerd geen kinderarbeid plaatsvindt in hun productieketen. “Wij zijn geen multinational die een onstilbare honger heeft naar kostenreductie. Ons netwerk van producerende bedrijven en leveranciers is klein en overzichtelijk. Ik ken alle eigenaren”, zegt de Van Bommel-directeur in het AD.

‘I want childfriendly shoes’
De Stop Kinderarbeid-campagne wil consumenten via de online ‘Mr. Scribble-actie’ laten zien welke bedrijven slecht scoren. Er wordt gevraagd om de boodschap ‘I want childfriendly shoes’ te verspreiden via social media. Ook is er een ‘childfriendly shoelabel’ gemaakt.