TOP

Kijken: Art Shoe Mafia vertaalt glas-in-loodontwerpen naar schoenen


Art Shoe Mafia brengt een nieuwe collectie mannenschoenen uit, waarin de ontwerpen van het historische glas-in-loodatelier Frans Nicolas uit Roermond centraal staan.

Het idee ontstond tijdens een biertje. “Een vriend van me werkt bij het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg”, vertelt Ward Schoonbrood, mede-eigenaar en brandmanager van Art Shoe Mafia, in een video over het project. “Hij vertelde dat zijn organisatie het archief van glas-in-loodatelier Frans Nicolas aan het digitaliseren was.” De familie Nicolas uit Roermond was in de 19e eeuw één van Nederlands belangrijkste producenten van gebrandschilderd glas. Hun werk is door heel Nederland te zien, onder meer in de Vondelkerk in Amsterdam en de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. “Het viel ons op dat hun werkwijze en de onze veel overlap hadden”, aldus Schoonbrood. “Daarom wilden we kijken of het mogelijk was hun ontwerpen op onze schoenen te zetten.”

Kunst op schoenen

Art Shoe Mafia staat voor kunst op schoenen. Schoonbrood en zijn compagnon Carlo Meulenhoff brengen mannenschoenen met ontwerpen van verschillende kunstenaars en designers. Op die manier willen ze de kunst- en schoenenwereld met elkaar verbinden en een platform bieden aan artistiek talent. Voor de Atelier Nicolas x Art Shoe Mafia-collectie ging ontwerper Roy Wagemans in opdracht van het schoenenmerk aan de slag met oude ontwerpen van tekenaars Joseph Stahl en Pater Raymond van Bergen. Het resultaat is een lijn met drie verschillende modellen. “Een nieuw creatief product uit Limburg”, stellen de eigenaren in een persbericht. “Gebaseerd op lokaal cultureel erfgoed én erop gericht om dit erfgoed beter zichtbaar te maken voor een nieuw publiek.” De schoenen zijn geproduceerd door de Belgische schoenenfabriek Ambiorix, de vaste productiepartner van het merk.

Expositie

De Atelier Nicolas x Art Shoe Mafia-lijn is tot stand gekomen met behulp van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, het Gemeentearchief Roermond en museum Cuypershuis. In dit museum is ook een expositie over het maakproces van de schoenen te zien. De collectie is verkrijgbaar via de webshop en brandstore van Art Shoe Mafia.

Meer zien? Bekijk hier de ‘making of’-video: