TOP

Kabinet verhoogt vergoedingen voor voorraad en vaste lasten ondernemers

Het kabinet verhoogt de maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) en de maximale voorraadsubsidie voor ondernemers.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is in het leven geroepen om door de coronamaatregelen getroffen ondernemers te helpen hun vaste kosten te dekken. Zij kunnen 85 procent van deze lasten vergoed krijgen, tot een bepaald maximumbedrag, bij een omzetverlies van 30 procent of meer per kwartaal. De maximale vergoeding ging in januari al van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het midden- en kleinbedrijf, en naar 400.00 euro voor grotere bedrijven. Deze bedragen worden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 verder verhoogd, naar 550.000 euro voor het MKB en 600.000 euro voor het niet-MKB.

Hogere voorraadvergoeding

Naast de TVL kunnen ondernemers in de mode- en schoenenretail ook aanspraak maken op een vergoeding voor hun seizoengevoelige voorraden. Het maximale bedrag dat hiervoor uitgekeerd kan worden, wordt voor het eerste kwartaal van 2021 van 200.000 euro naar 300.000 euro verhoogd. Voor deze verruimingen wordt 375 miljoen euro uitgetrokken, schrijven minister Bas van ’t Wout en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat vandaag aan de Tweede Kamer.

Verruiming EU-regels staatssteun

Dit geld kan worden vrijgemaakt door de verruiming van het Europees tijdelijk staatssteunkader. Het kabinet gebruikt nu een deel van de extra ruimte; de rest wordt vrijgehouden om extra steun te kunnen verlenen in de tweede helft van het jaar.

Foto: Husky/CC-BY-4.0