TOP

Kabinet stopt per 1 oktober met coronasteun

Het kabinet stopt dit najaar met de coronasteun. Ondernemers zullen het vanaf 1 oktober voor het eerst in anderhalf jaar moeten doen zonder loonsubsidie, vergoedingen voor de voorraad en vaste lasten en diverse andere fiscale maatregelen.

De maatregelen die die het Nederlandse bedrijfsleven de afgelopen anderhalf jaar zoveel mogelijk door de coronacrisis moesten helpen, hebben gunstig uitgepakt voor de economie. De economie herstelt sneller dan verwacht en de werkloosheid staat in Europa op hetzelfde punt als voor de pandemie (CBS). Daarnaast is de koopkracht op peil gebleven. Doorgaan met de coronasteun zou het economisch herstel in de weg zitten, stelt het kabinet in een Kamerbrief. Met de ‘bemoedigende cijfers’ is nu het moment aangebroken om de coronasteun stop te zetten. De NOW-, TVL-, Tozo- en Tonk-regelingen en diverse fiscale maatregelen lopen per 1 oktober 2021 af. “Doorgaan zou averechts effect kunnen hebben. Dan houden we bedrijven die niet levensvatbaar zijn wel in leven. En je loopt het risico dat mensen niet meer op zoek gaan naar ander werk, terwijl er wel vacatures zijn”, aldus minister van financiën Wopke Hoekstra in het AD.

Economische groei

Met de stap komt het kabinet tegemoet aan de wens van het Centraal Plan Bureau (CPB), dat stelt dat de coronamaatregelen de ‘gezonde’ economische gang van zaken zouden tegenwerken. ‘Prikkels’ voor bedrijven om te ondernemen zijn verzwakt, omdat vaste lasten worden gedekt.

Het CPB schetst dan ook een optimistisch beeld in zijn Augustusraming die onlangs is gepubliceerd. Hierin zegt het CPB: “De economie groeit in 2021 met bijna 4 procent, gevolgd door ruim 3 procent groei in 2022. Hierbij wordt er van uitgegaan dat er geen grootschalige nieuwe contactbeperkingen nodig zijn. De werkloosheid loopt na het wegvallen van de steunmaatregelen slechts licht op tot 3,6 procent in 2022. Daarmee blijft er sprake van krapte op de arbeidsmarkt.”

Hoewel de economie volgens het CPB als geheel snel herstelt, blijft de aanwezigheid van het coronavirus wel een factor van betekenis. “Door onzekerheid, gerichte contactbeperkingen en/of verschoven vraag houdt een beperkt aantal sectoren voorlopig, en waarschijnlijk deels blijvend, last van corona”, denkt het CPB. “Aanpassing door bedrijfsbeëindigingen is dan onvermijdelijk en economisch gezien wenselijk, zeker gezien de gespannen arbeidsmarkt in sectoren die geen last van corona hebben, of juist te maken hebben met extra vraag.”

1,5 meter-regel

MKB-Nederland en VNO-NCW gaan er bij het stopzetten van de steunmaatregelen vanuit dat voor ondernemers de 1,5 meter-regel per 20 september komt te vervallen. “Dit is goed nieuws voor ondernemers. Zij krijgen hierdoor de ruimte om weer meer omzet te draaien”, zeggen de ondernemersorganisaties. Zij benadrukken hierbij dat het stopzetten van de generieke steunmaatregelen alleen door kan gaan als de 1,5 meter afstand komt te vervallen. “Mocht dit niet het geval zijn, dan is steun voor bedrijven die hierdoor worden geraakt onverkort op zijn plaats.”

Met het loslaten van de 1,5 meter-regel en het afbouwen van generieke steun is de crisis voor veel ondernemers nog lang niet voorbij, stelt MKB-Nederland. Veel van hen hebben door corona hoge schulden opgebouwd. “Het is daarom belangrijk dat er op korte termijn tevens een oplossing wordt gevonden om ondernemers met een levensvatbare onderneming te helpen bij schuldenafbouw of -sanering”, zegt MKB-Nederland.

Beeld: Shutterstock