TOP

Kabinet belooft meer flexibiliteit voor ondernemers bij aflossen belastingschuld

Het kabinet kondigt versoepelingen aan voor bedrijven met een belastingschuld. In plaats van per maand mogen ondernemers ook per kwartaal aflossen. Verder kunnen ze eenmalig een betaalpauze aanvragen. De aflossingstermijn van vijf jaar en de hoogte van de invorderingsrente veranderen vooralsnog niet.

Foto: Shutterstock

Het ministerie van Financiën wil meer flexibiliteit bieden voor ondernemers die vanaf 1 oktober hun belastingschuld moeten terugbetalen, schrijft staatssecretaris Marnix van Rij in een Kamerbrief. De te betalen maandbedragen mogen ook per kwartaal worden voldaan en daarnaast kunnen bedrijven eenmalig een aflossingspauze van drie maanden aanvragen. Om gebruik te maken van deze regelingen moeten ondernemers een schriftelijk verzoek indienen. De versoepelingen kunnen bedrijven met een sterk wisselende omzet door seizoensinvloeden helpen en ademruimte bieden bij een financiële tegenslag, is het idee. Maar zo’n betaalpauze verandert niets aan de maximale aflossingstermijn van vijf jaar, met als gevolg dat het maand- of kwartaalbedrag dat ondernemers moeten aflossen na die drie maanden stijgt.

Lees ook: Belastingschuld kleding- en schoenenwinkeliers is flink toegenomen

Saneren van schulden

Verder worden de voorwaarden om een saneringsakkoord af te sluiten versoepeld. Het gaat om een akkoord tussen de ondernemer en alle schuldeisers, publiek en privaat, waarin wordt afgesproken welke schulden worden afbetaald en welke kwijtgescholden. Normaal gesproken stemt de Belastingdienst pas met een dergelijke overeenkomst in als de fiscus tenminste het dubbele betaald krijgt als wat de andere schuldeisers uitgekeerd krijgen. Dat beleid wordt tot 1 oktober 2023 losgelaten. Hierdoor zijn onder meer de schulden die zijn ontstaan door de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) geen belemmering meer.

Geen langere betaaltermijn

Het ministerie van Financiën onderzocht de optie om de betaaltermijn voor levensvatbare bedrijven naar zeven jaar te verlengen, maar ziet daarvan af. Het individueel toetsen van tien-, zo niet honderdduizenden ondernemingen is ‘onuitvoerbaar’ voor de overheid, stelt staatssecretaris Van Rij. “Bovendien blijft de belastingschuld langer op de balans staan en blijven de gevolgen van corona langer drukken op de liquiditeit. Daarnaast kan het een saneringsakkoord in de weg staan.” Het verlagen van de invorderingsrente is niet onderzocht. Van Rij: “4 procent is onder het marktconforme niveau voor kredieten.”