TOP

Jubilaris en Hofleverancier: een jaar vol mijlpalen voor Leene Schoenen & Tassen [interview]

Leene Schoenen & Tassen in Ermelo kijkt terug op een bijzonder jaar. De schoenenzaak vierde haar 125-jarig jubileum en ontving het predicaat Hofleverancier, een langgekoesterde wens. Schoenvisie blikt terug met eigenaar Etelka Oortwijn. “Het voelt als een enorm voorrecht om deze mijlpalen te mogen vieren.”

Het eerste wat opvalt als we Leene Schoenen & Tassen binnenstappen, zijn de bloemen. Ze staan achter de toonbank en op sokkels tussen de collectie. In de winkel alleen tellen we al een kleine tien boeketten, en dan hebben we de bloemen achter in het magazijn nog niet eens meegerekend. “Thuis staan er nog meer”, zegt eigenaar Etelka Oortwijn (41) bijna verontschuldigend. “Het zijn er zoveel, dat ik ze hier niet meer kwijt kan. We zijn ontzettend verwend.”

20171206_121157

Kers op de taart

De ondernemer kan terugkijken op een prachtig jaar. Leene Schoenen & Tassen in Ermelo, waar ze sinds februari 2014 eigenaar van is, vierde op zaterdag 25 november 2017 haar 125-jarig jubileum. Als kers op de taart kende koning Willem Alexander de schoenenzaak het predicaat Hofleverancier toe. De onderscheiding kwam nét op tijd, een paar dagen voor de feestelijkheden. Die zaterdag ontving ze het Koninklijk Wapen uit handen van burgemeester André Baars. Oortwijn reed zelf op en neer naar Noord-Limburg om het schild op tijd in Ermelo te krijgen. “Het was een enorme ontlading”, zegt ze. “We hoopten zó dat het ons zou lukken. Het predicaat mag alleen in een jubileumjaar uitgereikt worden, dus onze eerstvolgende kans zou pas tijdens het 150-jarig bestaan zijn. Dan ben ik 65 en wie weet waar we dan staan. Voor mijn gevoel was het nu of nooit.”

Strike voorwaarden

Het was een langdurig traject; de ondernemer diende de aanvraag al in december 2016 in. Ondernemingen die in aanmerking willen komen voor het Hofleverancierschap moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Ze moeten tenminste honderd jaar oud en van ‘onbesproken gedrag’ zijn. Dat moet worden aangetoond, dus dook Oortwijn de archieven in. Met hulp van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, het streekarchivariaat en de kleindochter van de oprichter, Corrie de Groot-Leene, bracht ze de 125-jarige geschiedenis van het bedrijf nauwkeurig in kaart (zie kader). “Achteraf had ik me niet gerealiseerd dat er zoveel bij komt kijken”, zegt ze lachend. “Eerst kregen we terugkoppeling van de gemeente, vervolgens van de Provincie en daarna van het Rijk. We kregen bezoek van de belastingdienst en arbeidsinspectie. Echt, je wordt helemaal door de molen gehaald. Alles moet kloppen.”

Leene Schoenen  Tassen1

Ultieme bekroning

Ze ziet het predicaat als ‘de ultieme bekroning’. “Het is zo’n enorme eervolle erkenning. Voor mij is het een enorm voorrecht deze mijlpalen als eigenaar te mogen vieren. Ik zie het niet als mijn verdienste; het is dankzij mijn voorgangers en alle anderen die bij deze winkel betrokken zijn, hoe klein of hoe groot ook, dat we dit punt hebben bereikt. Onze medewerkers, leveranciers, al onze trouwe klanten en, voor mij persoonlijk, mijn familie en vrienden. Ze zijn me ze ongeveer kwijt aan deze winkel, maar staan desondanks volledig achter me. Daarom wilde ik het graag groots vieren, als bekroning naar iedereen toe.”

Wederzijdse betrokkenheid

De dorpsbewoners zijn ‘hun’ schoenenwinkel trouw; sommige families komen er al generaties lang voor nieuwe schoenen. “We zien ze tijdens mooie en verdrietige momenten”, vertelt Oortwijn. “Mensen komen binnen met trouw- en rouwkaarten. Van veel klanten weten we wel ongeveer wat er in hun leven speelt en informeren we daar ook naar bij een volgend bezoek. Voor mij is retail veel meer dan producten verkopen. Ik zie een winkel als een maatschappelijke plek waar mensen kunnen samenkomen en hun verhaal kwijt kunnen. En als ik afga op alle reacties, is er een grote groep mensen die dat nog steeds heel erg waardeert.”

20171206_121421 20171206_121509


Over Leene Schoenen & Tassen

In 1892 begon de uit Kampen afkomstige Jan Leene als schoenlapper in Ermelo, op de hoek van de Putterweg en Leuvenumseweg. Niet lang daarna opende hij zijn eigen winkel. Zijn zoon Hendrik nam de zaak in 1925 over en verhuisde naar de huidige locatie aan de Stationsstraat. Hij kwam echter op jonge leeftijd te overlijden, waarop zijn vrouw Magdalena Leene-Stoof de onderneming in 1934 voorzette en dat ook tijdens de oorlogsjaren bleef doen. Haar dochter Corrie Leene, die nog altijd boven de winkel woont, kwam op 25-jarige leeftijd met haar echtgenoot Piet de Groot aan het roer. In 1990 droeg ze Leene Schoenen en Tassen over aan haar winkelchef Aalt van der Sluis. Toen Aalt jaren later zelf op pensioengerechtigde leeftijd kwam, vond hij in Etelka Oortwijn een waardige opvolger.

Meer lezen? Op de website van Leene Schoenen & Tassen is een uitgebreide historische beschrijving te vinden.